Premier Kiril Petkov po glasovanju. Foto: Reuters
Premier Kiril Petkov po glasovanju. Foto: Reuters

Vlada premierja Kirila Petkova je ostala brez večinske podpore šest mesecev po njenem oblikovanju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vladajoča koalicija se je začela krhati pred dvema tednoma, ko je stranka Obstaja takšen narod (ITN) najavila izstop iz koalicije štirih strank. Kot razlog za to potezo so v ITN-ju navedli nesoglasja pri proračunskih vprašanjih in otoplitev vezi s Severno Makedonijo, za katero si prizadeva premier Petkov iz stranke Nadaljujemo spremembo (PP).

Takšna zunanja politika je namreč po mnenju predsednika ITN-ja Slavija Trifonova v nasprotju tako s politiko zunanjega ministrstva, ki ga je vodila ministrica iz kvote ITN-ja, kot tudi z javnim mnenjem v Bolgariji.

Večina poslancev ITN-ja je tako danes podprla nezaupnico, ki jo je vložila največja opozicijska konservativna stranka Gerb nekdanjega premierja Bojka Borisova. Formalno je bila sicer nezaupnica vložena zaradi neustreznih gospodarskih in finančnih politik v času rastoče inflacije.

Politična kriza v Sofiji naj ne bi vplivala na proces širitve EU-ja. Evropski komisar za širitev Oliver Varhelyi se je namreč že dopoldne zahvalil Borisovu in njegovi stranki, ker sta sprejela "zgodovinsko odločitev za Evropo in Severno Makedonijo" in privolila v začetek pristopnih pogajanj v skladu s francoskim predlogom.

Francija kot predsedujoča Svetu EU-ja v prvi polovici leta je pripravila kompromisni predlog, ki bi omogočil deblokado evropske integracije Severne Makedonije, pri kateri prav Bolgarija predstavlja največjo oviro.

Vlada Kirila Petkova je sploh prva vlada v novejši zgodovini Bolgarije, ki ji je bila izglasovana nezaupnica, poroča bolgarska tiskovna agencije BTA. Če nobena od strank v kratkem ne sestavi parlamentarne večine, državo čakajo nove volitve.