Rumen Radev je slavil prepričljivo v času, ko je država v primežu pandemije koronavirusa, zdravstvo preobremenjeno, ob tem pa so tudi v globoki politični krizi.

Rumen Radev se veseli novega mandata. Foto: EPA
Rumen Radev se veseli novega mandata. Foto: EPA

Pred enim tednom so potekale že tretje predčasne parlamentarne volitve, slavila je nova stranka Nadaljujemo spremembe z obrazi iz začasnih vlad, ki ju je vmes imenoval Radev in ki sta razkrivali tudi domnevno korupcijo vlad Bojka Borisova.

"Končal se je politični mesec brez primere z volitvami, ki so pokazale, da si ljudje želijo sprememb, da se stopi na prste korupciji in brezvladju ter da mafijo umaknemo z oblasti," je po zmagi dejal Radev.

Od množičnih protestov leta 2020 proti vladi dolgoletnega premierja Bojka Borisova se ta ne zmore več zavihteti na oblast. Rumen Radev je proteste podpiral in Borisova ter stranko Gerb, ki je podpirala protikandidata Atanasa Gerdžikova, ostro kritiziral.

Radev poziva k obnovitvi evropskega dialoga z Rusijo, s katero so Bolgari zgodovinsko in kulturno tesno povezani, pa tudi energetsko odvisni. Upa, da bodo stranke ‒ brez Borisove Gerb ‒ zdaj hitro sestavile trdno koalicijo, ki se bo lotila pravosodnih reform, se spopadla s koronavirusom in nizko precepljenostjo ter ljudi zaščitila pred visokimi cenami energentov.