Protestniki zahtevajo odstop vlade. Foto: Reuters
Protestniki zahtevajo odstop vlade. Foto: Reuters
Sarajevo
Tudi danes na ulicah Sarajeva pričakujejo številne ljudi. Foto: EPA
Tuzla
Protesti so se v sredo začeli v Tuzli. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Sarajevo
V Sarajevu se razmere četrti dan po nasilnih protestih umirjajo. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Skupina protestnikov se je sešla s premierjem Federacije BiH-a Nerminom Nikšićem, ki je izrazil pripravljenost na odstop.

Na Ulici maršala Tita se je zbralo nekaj tisoč ljudi, protest pa je bil miren. Protestniki so skandirali parole, kot sta "Kradli ste nam 20 let, zdaj je dovolj!" in "Hočemo imena milijarderjev", zahtevali pa so odstop zvezne vlade in premierja Nermina Nikšića. Za rok so jim postavili 19. uro in ko je Nikšić odstop zavrnil, je nekaj sto protestnikov zaprlo glavno križišče na Skenderiji, s čimer so zaprli že zadnji dostop do središča mesta.

Skupina protestnikov se je sicer danes sešla z Nikšićem, ki je po srečanju sporočil, da nima ničesar proti svoji zamenjavi in zamenjavi drugih ministrov in tudi proti novi vladi. Zatrdil pa je, da bo trenutna vlada delala do morebitnega imenovanja nove.

Tudi predsednik Federacije BiH-a Živko Budimir je izrazil pripravljenost na odstop, predčasne volitve pa je označil za najboljšo rešitev za izhod iz krize.

Za spremembo volilne zakonodaje
Protestniki so kot enega izmed zaključkov pogovorov izpostavili potrebo po spremembah volilne zakonodaje, ki bi omogočile predčasne volitve. Ustrezen predlog nameravajo v torek poslati v parlament, ki naj bi ga sprejel po hitrem postopku.

Zaradi napovedi protestov so poslopje v središču Sarajeva, kjer je sedež tako tričlanskega predsedstva BiH-a kot predsednika Federacije BiH-a Budimira, že dopoldne izpraznili. Poslopje je bilo v nemirih pred dnevi že močno poškodovano.

Protesti, ki so bili danes tudi v nekaj drugih mestih, so potekali ob okrepljeni policijski navzočnosti. Po petkovih neredih na množičnih protestih v več mestih v BiH-u, ko so protestniki opustošili in zažgali tudi več stavb lokalnih oblasti, so se razmere ob koncu tedna umirile in se protesti nadaljujejo na miren način.

Solidarnostni protesti tudi v Beogradu, Ljubljani in Mariboru
Protesti v podporo dogajanju v Bosni in Hercegovini so potekali tudi v Beogradu. V sporočilu, ki ga je skupina Podpora narodu Tuzle iz Srbije posredovala medijem, so zapisali, da protesti v BiH-u osvetljujejo vprašanja, ki se postavljajo že več let.

"Njihova spontanost, osredotočanje na socialne in gospodarske težave, ob tem pa jasna potreba, da se distancirajo od nacionalnih in verskih spopadov, pa tudi od obstoječih političnih strank, prvič daje prostor mladim in večinoma brezposelnim, da se aktivno vključijo v politično življenje," so zapisali na Facebooku. "Največja solidarnost, ki jo lahko pokažemo, je, da se tudi sami organiziramo in na dnevni red končno postavimo vprašanja kraje narodnega bogastva po vojni in privatizaciji," so še dodali.

Shod je potekal tudi v Mariboru, pred galerijo Festič. "Celotna vzhodna Evropa je na nogah. Le mi še manjkamo. Mi, ki smo začeli vse skupaj in se ustavili. Sedaj, ali nikoli. Naredi že nekaj za Slovenijo, za sebe ali pa za svoje otroke," so zapisali organizatorji shoda. Udeležbo je potrdilo več kot sto ljudi.

Solidarnostni shod je potekal tudi v Ljubljani, pred veleposlaništvom BiH-a.

Kot so sporočili iz Bruslja, Evropska komisija in urad evropskega komisarja za širitev Štefana Füleja pozorno spremljata razvoj dogodkov v državi.