Parada ponosa v Brasilii. Foto: EPA
Parada ponosa v Brasilii. Foto: EPA

Kot je po razglasitvi odločitve sodišča pojasnila sodnica Maria Berenice Dias, imajo istospolno usmerjeni, ki živijo v "stabilni zvezi", praktično enake pravice, saj so priznani kot družina. Med drugim imajo pravico do pokojnine in dedovanja po umrlem partnerju ter do posvojitve otrok.

Številni istospolni pari so sicer priznanje svojih pravic dosegli s posamičnimi primeri na sodiščih, četrtkova odločitev vrhovnega sodišča v Brasilii pa te pravice zagotavlja vsem. "Nihče ne bi smel biti prikrajšan za pravice zaradi svoje spolne usmerjenosti," je dejal sodnik Ricardo Lewandowski.
Vodja skupine homoseksualcev iz Bahie Marcelo Cerqueira je izrazil pričakovanje, da odločitev sodišča predstavlja korak k priznavanju porok istospolnih partnerjev, kar je že storila Argentina. Opozoril je še, da je Brazilija še vedno v vrhu držav glede na umore in diskriminacijo homoseksualcev ter nasilje nad njimi.
Rimskokatoliška cerkev v Braziliji, državi z največ katoličani, po drugi strani nasprotuje istospolnim partnerskim zvezam in priznava le zveze med moškim in žensko. V Braziliji živi okoli 60.000 istospolnih parov.