Policija je šele v nedeljo zjutraj znova vzpostavila red v zaporu v Natalu. Foto: Reuters
Policija je šele v nedeljo zjutraj znova vzpostavila red v zaporu v Natalu. Foto: Reuters
Natal
Samo v prvih 15 dneh januarja je v spopadih v brazilskih zaporih umrlo več kot 120 ljudi. Foto: Reuters

Nasilni spopadi v zaporu Alcacuz v Natalu na vzhodu države so izbruhnili v soboto popoldne, končali pa šele s posredovanjem policije naslednji dan v jutranjih urah. Več ranjenih so odpeljali v bolnišnico.

Kot so sporočili iz uprave zapora, so bili najmanj trije od mrtvih zapornikov obglavljeni, poroča BBC. Spopadi so se razvneli, ko je eden od članov ene od najvplivnejših kriminalnih organizacij napadel zapornika iz ločenega oddelka. Po nekaterih podatkih naj bi zaporniki prekinili tudi električno energijo. Po poročanju brazilskega časnika O Globo je med nemiri eden od zapornikov pobegnil, a so ga oblasti hitro ujele.

Za zdaj še ni znano, ali so med zaprtimi ali mrtvimi tudi policisti ali pazniki.

V Alcacazu je prostora za 620 zapornikov, a se jih zaradi pomanjkanja zmogljivosti na državni ravni tam zdaj gnete več kot 1.000.

V 15 dneh več kot 120 mrtvih
Samo v prvih 15 dneh letošnjega leta so v brazilskih zaporih že trikrat izbruhnili večji nemiri. V začetku meseca je v spopadih v zaporih v Amazonasu in Roraimi umrlo skoraj 100 zapornikov. Zaradi razmaha nasilja v zaporih se povečujejo pritiski na predsednika Michela Temerja, naj ukrepa. Vlada je po nemirih v Amazonasu sicer naznanila, da bo zgradila pet novih visoko varovanih zaporov in vzpostavila nove oddelke obveščevalne službe, da bi ustavila krepitev različnih tolp v zaporih.