Breivik je na sodišče želel priti v vojaški uniformi. Foto: Reuters
Breivik je na sodišče želel priti v vojaški uniformi. Foto: Reuters
Romi
Zapisal je, da desničarske evropske stranke zagovarjajo predvsem nacionalizem, nasprotovanje Evropski uniji, antisemitizem in nasprotovanje do drugih etničnih skupin, posebej Romov. Foto: BoBo
Radovan Karadžić
Želel je spoznati haaškega obtoženca Radovana Karadžića. Foto: EPA
Norveška
Ves svet žaluje s pretreseno Norveško. Foto: EPA
Odziv norveške veleposlanice v Sloveniji

Kot je zapisal Breivik, ki je v petek vzel kar 76 življenj, si je prek Facebooka zgradil mrežo podobno mislečih posameznikov, pri tem pa se je usmeril predvsem na desno usmerjene panevropske oziroma mednarodne Facebook skupine, posebej pa ga je zanimalo "razmerje nacionalnost vs. politična korektnost".

Norveška, Švedska in Nemčija na drugem koncu lestvice
S primerjavo podatkov je države nato razporedil glede na uspeh "marksističnih/multikulturalističnih kampanj pranja možganov". Sestavil je lestvico, na kateri je državam, v katerih je po njegovem mnenju uspeh multikulturalistične propagande pranja možganov najmanjši, pripisal vrednost 100, vrednost 0 pa so dobile države, kjer naj bi bila ta propaganda najuspešnejša.

Na tej lestvici "multikulti indoktrinacije" se je Slovenija z 90 točkami skupaj s Slovaško uvrstila na sam vrh. Z 80 točkami jima sledi Češka, medtem ko so se na samem dnu lestvice znašle Norveška, Švedska in Nemčija, ki je prejela eno samo točko.

Zapisal volilni izid SNS-a
Slovenijo nato omeni, ko piše o desničarskih strankah oziroma nacionalističnih organizacijah v Vzhodni Evropi. Za te sicer ugotavlja, da iz objektivnih razlogov ne promovirajo toliko nasprotovanja priseljevanju ali islamizaciji, ampak nacionalizem, nasprotovanje Evropski uniji, antisemitizem in nasprotovanje do drugih etničnih skupin, posebej Romov. V Sloveniji kot takšno stranko izpostavi SNS in doda, da je na volitvah leta 2008 prejela 5,8 odstotka glasov.

V SNS-u obsojajo petkov pokol norveškega desničarja Andersa Beheringa Breivika. Ob tem opozarjajo, da omenjanje SNS-a v njegovem manifestu nima nobene povezave z delom SNS-a. Stranka SNS se bori za Slovence, ki morajo imeti "enake pravice, kot jih imajo drugi", kar z Norvežanom nima nobene zveze, je dejal poslanec te stranke Bogdan Barovič.

Naslednjič Slovenijo vsebinsko omeni v poglavju z naslovom "Od osvoboditve do konsolidacije k Evropski federaciji". V njem napoveduje, da se bo v prihodnjih 20-70 letih ena izmed treh velikih zahodnoevropskih držav - Nemčija, Velika Britanija ali Francija, pri čemer največ možnosti pripiše zadnji - osvobodila "večkulturne (EUSSR/US) hegemonije".

Ko se bo to zgodilo, se bodo tej prvi veliki državi, tako napoveduje, pridružile "Italija, Srbija, Avstrija, Češka, Slovenija, Slovaška in še nekaj drugih držav", nato pa bodo sledile še preostale.

Nazadnje se beseda Slovenija v 1.518 strani dolgem manifestu znajde v Breivikovem odgovoru na vprašanje, kaj bi sporočil svojim evropskim bratom in sestram. Pove jim namreč, da se morajo zavedati, da niso sami, saj imajo po vsej Evropi številne simpatizerje in podpornike. Med državami, kjer imajo "zveste brate in sestre", nato v kopici okoli 50 držav navede tudi Slovenijo.

Slovenija se sicer v obsežnem manifestu znajde še nekajkrat, a v drugih primerih le v različnih statistikah, ki npr. navajajo deleže muslimanov v različnih državah. V Sloveniji po podatkih, ki jih navaja Breivik, muslimani predstavljajo 2,4 odstotka prebivalstva.

Kritičen do evropskih voditeljev
Na dan prihaja tudi vse več drugih podrobnosti iz njegovega manifesta. Nemško kanclerko Angelo Merkel je ocenil kot "najmanj slabo voditeljico kakšnega velikega naroda", vendarle pa ji je očital podporo "strahotni" ustavni pogodbi EU-ja, ki naj bi vodila v "evrabizacijo" Evrope. Glede vodstvenih odlik je bil sicer 32-letnik kritičen do več voditeljev, med drugim do francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja in španskega premierja Joseja Luisa Rodrigueza Zapatera. Med drugim je menil, da nameravata Merklova in Sarkozy Evropo podvreči islamu.

Breivik je bil izredno kritičen tudi do voditeljev vseh glavnih nemških političnih strank zaradi njihove podpore večkulturnosti in islamizaciji Evrope, pregon sudetskih Nemcev pa je hvalil kot dober primer tega, kako bi bilo mogoče rešiti vprašanje muslimanskih priseljencev na Zahodu.

"Mogoče je, da se bodo zahodne države s številnimi priseljenci poslužile Beneševih dekretov iz Češkoslovaške. Tam je bilo veliko sudetskih Nemcev, ki so bili kot peta kolona brez vsake lojalnosti do države. Češka vlada jih je zato izgnala iz države," je zapisal. Blizu so mu bile izjave evroskeptičnega češkega predsednika Vaclava Klausa in je celo citiral njegovo izjavo, da mu je vsakič, ko skuša odpraviti neko uredbo, ki je videti, kot da izvira iz sovjetskega obdobja, rečeno, da je to zahteva Evropske komisije.

"Karadžić je skušal Srbijo osvoboditi islama"
Desničarskemu skrajnežu je bil poleg tega všeč nekdanji politični vodja bosanskih Srbov Radovan Karadžić, ki ga je želel spoznati. Haaškega obtoženca je označil kot "častivrednega križarja in evropskega vojnega heroja", ki je poskušal Srbijo osvoboditi islama.

Zapisal je tudi, da je bilo Natovo bombardiranje Srbije leta 1999 tisto, ki je pri njem "pretehtalo", saj je simpatiziral s srbskim pregonom muslimanskih Albancev na Kosovu. Leto dni zatem je "spoznal, da se islamizacije Evrope ne more ustaviti na miroljuben način".

Britanski mediji pa poročajo, da je bil Breivik očitno povezan s skrajno desnimi skupinami iz Velike Britanije. Iz manifesta je namreč razbrati, da se je želel že leta 2002 pridružiti eni izmed teh skupin, a ni razkril, kateri. Bil pa naj bi povezan z desničarsko Angleško obrambno ligo.

Še nekaj drugih podrobnosti:
- Breivik je odraščal v izobilju, a je imel travme zaradi očeta, norveškega diplomata na delu v Londonu, s katerim je pri 15 letih izgubil stike. Zato se je zelo navezal na mater, s katero je dolgo živel. V manifestu večkrat omeni, da ji zameri, ker ga je vzgajala v liberalnem duhu.
- Njegov odtujeni oče Jens je izjavil, da po sinovih napadih "vse noči ni zatisnil očesa". Je v Franciji, kjer ga varuje oborožena straža.
- V manifestu je Breivik zapisal, da se želi pred izvedbo napadov pomiriti z dvema elitnima prostitutkama in dragim francoskim rdečim vinom ter "z nekaj urami v solariju, da bi bil na fotografijah videti bolj svež". Ni znano, ali je to dejansko tudi storil.
Odziv norveške veleposlanice v Sloveniji