Breivik naj bi deloval sam. Foto: Facebook
Breivik naj bi deloval sam. Foto: Facebook
Norveška
Norvežani so pretreseni in ne morejo razumeti, da je napadalec ustrelil več kot 80 ljudi, večinoma otrok. Foto: Reuters

Breivik, ki je 13. februarja dopolnil 32 let, naj bi deloval sam, v bombnem napadu sredi Osla in streljanju na bližnjem otoku Utoya pa naj bi umrlo najmanj 91 ljudi.

Norveški mediji poročajo, da je povezan z ultradesničarskimi skrajneži in krščanskimi fundamentalisti, opredeljeval pa naj bi se za nacionalista in nasprotnika multikulturne družbe ter gojil zamero do laburistične vlade.


Med drugim je na svojih (domnevnih) profilih na Facebooku in Twitterju, ki sta bila ustvarjena le nekaj dni pred bombnim in strelskim napadom, večkrat izrazil negativna mnenja o islamu.

Na profilu na Facebooku, ki naj bi po pisanju norveških medijev pripadal Breiviku, se ta opisuje kot ljubitelj lova ter videoigric Warcraft in Modern Warfere 2. Po petkovem incidentu je na Facebooku že nastalo nekaj skupin "Sovražim Andersa Behringa Breivika", nekatere pa celo pozivajo k njegovi usmrtitvi.

Opisujejo ga tudi kot (nekdanjega) prostozidarja, ki je dobro izobražen. Živel naj bi s svojo mamo v premožnem predelu Osla in bil samotar. V preteklosti nikoli ni imel opravka s policijo.

Konec junija ali na začetku julija se je preselil v manjše podeželsko mesto Rena in Amot zahodno od Osla, kjer je imel manjšo prodajalno kmečkih pridelkov, imenovano "Breivik Geofarm", ki naj bi jo uporabljal kot krinko za pridobivanje večjih količin umetnega gnojila in drugih kemikalij, ki se jih lahko uporabi pri izdelavi eksplozivnega sredstva.