Severnokorejska televizija je objavila tudi fotografijo voditelja Kim Džong Una med podpisovanjem ukaza o testiranju bombe. Foto: Reuters
Severnokorejska televizija je objavila tudi fotografijo voditelja Kim Džong Una med podpisovanjem ukaza o testiranju bombe. Foto: Reuters
Severna Koreja
Vodikova bomba je še močnejša kot plutonij, ki naj bi ga Severna Koreja uporabila v treh prejšnjih jedrskih poskusih. Foto: Reuters
Pjongjang se hvali s poskusom z vodikovo bombo

Poskus so najprej zaznale mednarodne seizmološke postaje kot potres stopnje 5,1 po Richterjevi lestvici. Epicenter je bil blizu kraja Pungje Ri, kjer je Severna Koreja predtem že izvedla poskuse.

Po potresu se je na državni televiziji pojavila novica: "Država je 6. januarja 2016 ob 10.00 izvedla prvi uspešni poskus z vodikovo bombo. Država bo še naprej krepila svoj jedrski program, da bi se ubranila pred sovražno in agresivno politiko ZDA. Obenem bo Severna Koreja ravnala kot odgovorna jedrska država in se bo vzdržala uporabe svojega jedrskega orožja, če ne bo ogrožena njena suverenost. Svojih jedrskih zmožnosti tudi ne bo predala drugim."

A številni strokovnjaki dvomijo, da je res šlo za pravo vodikovo bombo, ki je veliko močnejša od navadnih jedrskih bomb. Televizija Severne Koreje je sicer sporočila, da je šlo za poskus "miniaturne" vodikove bombe, in dodala, da se je država s tem pridružila razvitim jedrskim državam. Ameriška administracija sicer sporoča, da prvotna analiza ne kaže, da je šlo za vodikovo bombo, poroča Reuters. ZDA so skupaj z drugimi državami nad območje eksplozije sicer poslale letala za detekcijo sevanja. Ob tem pa v Beli hiši dodajo, da bi vsak jedrski poskus predstavljal "jasno kršitev" resolucij Varnostnega sveta.

Severnokorejski diktator Kim Džong Un se je že decembra hvalil, da so razvili vodikovo bombo, a neodvisne potrditve njegovih izjav do danes še ni.

Na mizi nove sankcije
Zaradi poskusa je v New Yorku za zaprtimi vrati potekalo izredno zasedanje Varnostnega sveta ZN-a. VS je ostro obsodil četrti jedrski poskus Severne Koreje in napovedal uvedbo dodatnih ukrepov proti tej državi. Kot meni Varnostni svet, je poskus jasna grožnja mednarodnemu miru in varnosti.

Urugvajski veleposlanik Elbio Rosselli, ki januarja predseduje temu organu ZN-a, je spomnil, da je VS v preteklosti že posvaril Severno Korejo, da jo čakajo bistveni dodatni ukrepi, če bo izvedla nov jedrski poskus. "V skladu s to zavezo in s težo kršitve bomo člani Varnostnega sveta takoj začeli pripravljati te ukrepe, ki bodo izraženi v resoluciji," je napovedal Rosselli.

Veleposlanik Japonske pri ZN-u Motohide Jošikava je zatrdil, da je VS enoten v odločitvi, da pripravi novo resolucijo z "močno" vsebino.

Obtožbe z vseh strani
Bela hiša je sprva sporočila, da trditve Pjongjanga ne more potrditi, kmalu zatem pa, da bodo ZDA na to provokacijo odgovorile. Ameriški predsednik Barack Obama je lani napovedal nove, ostrejše sankcije, če bo Severna Koreja izvedla še kakšen jedrski poskus. Najbolj pa so zaskrbljeni v soseščini. Svet za nacionalno varnost Južne Koreje je poskus ostro obsodil in ga označil za "resen izziv svetovnemu miru", predsednica države Park Geun Hje pa je dodala, da bo država sprejela "odločne ukrepe proti dodatnim provokacijam severne sosede in sodelovala z mednarodno skupnostjo, da bi zagotovila, da bo država plačala ceno za svoje dejanje". Japonska vlada je potezo opisala kot veliko grožnjo in hudo kršitev resolucij Varnostnega sveta ZN-a.

Južnokorejski obveščevalci ocenjujejo, da je imela eksplozija ob jedrskem poskusu moč 6 kiloton. Sprva so sporočili, da menijo, da pri severnokorejskem poskusu sploh ni šlo za vodikovo bombo in da njihovi vremenoslovci po poskusu niso zaznali nikakršnih sprememb v sevanju v ozračju, pozneje pa so se popravili in dejali, da bi res lahko šlo za majhno količino vodika.

Celo edina prava zaveznica režima v Pjongjangu, Kitajska, je izrazila nasprotovanje. Iz Pekinga so sporočili, da odločno nasprotuje jedrskim poskusom v Severni Koreji. Kot so dodali, je bil poskus izveden kljub nasprotovanju mednarodne skupnosti. "Odločno pozivamo severnokorejsko stran, naj se drži zavez o jedrski razorožitvi in preneha z dejanji, ki bi poslabšala položaj," je izjavila tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Hua Čunjing.

Rusija je sporočila, da je bil preizkus jasna kršitev mednarodnega prava, ki bi lahko podžgala napetosti v regiji. "Če bo poskus potrjen, bo to nov korak Pjongjanga na poti razvoja jedrskega orožja, kar je huda kršitev mednarodnega prava in resolucij VS-ja ZN-a," je sporočilo rusko zunanje ministrstvo.

Obsodbam se pridružujejo tudi Velika Britanija, Francija in Nemčija. Berlin je na pogovor poklical severnokorejskega veleposlanika.

EU je poskus obsodil kot hudo kršitev jedrskih obveznosti Severne Koreje in ga označil kot grožnjo miru in varnosti. Visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja Federica Mogherini je pozvala Pjongjang, naj znova vzpostavi kredibilen in resen dialog z mednarodno skupnostjo in naj se preneha nezakonito in nevarno vesti.

Tudi Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je sporočila, da gre za kršitev resolucij Varnostnega sveta. Generalni direktor agencije Yukiya Amano je izrazil obžalovanje in pozval Severno Korejo, naj v celoti izpolni vse relevantne resolucije Varnostnega sveta in IAEA-ja.

Pjongjang se hvali s poskusom z vodikovo bombo