Tableti sta takoj po pristanku letal zaužili ženski, ki sicer nista bili noseči. Foto: EPA
Tableti sta takoj po pristanku letal zaužili ženski, ki sicer nista bili noseči. Foto: EPA
Brezpilotni letalnik
Brezpilotni letalnik je letel nekaj kilometrov iz Nemčije na Poljsko. Foto: EPA

Dron s tabletami, ki so ga organizirale nizozemske aktivistke organizacije Women on Waves, je vzletel iz nemškega mesta Frankfurt na Odri in čez le nekaj kilometrov pristal v poljskem mestu Slubice, ki je na drugi strani reke. Tam sta v okviru protestne akcije tableti zaužili dve Poljakinji, ki sicer nista bili noseči.

"Nemška policija je skušala prestreči prezpilotni letalnik, a je varno pristal na poljski strani," so v izjavi za javnost zapisali pri organizaciji Women on Waves. "Nemška policija je podala kazenske ovadbe, a ni jasno, na kakšni osnovi. Zdravila so bila izdana na recept, tako Nemčija kot Poljska pa sta del schengenskega prostora, kjer notranjih meja ni več," so še dodali.

Na pristajališču drona se je zbralo več podpornikov svobodne izbire in okoli deset nasprotnikov splava, ki so razdeljevali plastične zarodke. Dogodek je brez posredovanja spremljalo nekaj policistov.

Ultrakatoliški časopis Nasz Dziennik je brezpilotni letalnik s tabletami še pred njegovim pristankom označil za brezpilotni letalnik smrti. "Že med nacistično okupacijo je skušala Nemčija uničiti Poljsko z zagovarjanjem splava in kontracepcije," so zapisali. Pri organizaciji Women on Waves pa zagovarjajo, da strogi zakoni na Poljskem ženske postavljajo v nevarnost, saj jih silijo v opravljanje splavov na črnem trgu.

Splav je na Poljskem prepovedan
Umetna prekinitev nosečnosti je bila na Poljskem v času komunizma dovoljena, od leta 1993 pa je v večini primerov nezakonita. V državi, kjer je več kot 90 odstotkov prebivalcev katoličanov, je umetna prekinitev nosečnosti dovoljena le v primeru posilstva ali incesta, v primeru nepopravljivih deformacij zarodka ali če je ogroženo življenje matere. Poljska vlada je pred kratkim dovolila uporabo jutranje tabletke.

Nizozemska organizacija Women on Waves je v zadnjih letih v več držav, kot so Irska, Portugalska in Španija, pošiljala tako imenovane ladje za splav, kjer so ženskam omogočili brezplačen poseg in se izognili strogim zakonodajam o splavu. Ena izmed takih ladij je leta 2003 vplula tudi na Poljsko in sprožila val nasprotovanja in protestov.