Kampanja poljske skupine SROM v podporo splavu. Foto: EPA
Kampanja poljske skupine SROM v podporo splavu. Foto: EPA
Poljska skupina, ki se bori proti splavu, je v svoji kampanji leta 2010 uporabila podobe Hitlerja. Foto: EPA

Dekle, ki je bilo ob posilstvu leta 2008 stara 14 let, je bila prisiljena opraviti splav v tajnosti, saj je zaradi nadlegovanja skupin proti splavu ni sprejela nobena bolnišnica.

Sodišče je poljski državi naložilo, da mora deklici in njeni materi izplačati 61.000 evrov odškodnine.

Poljski zakoni o splavu so med najstrožjimi v Evropi. Prekinitve nosečnosti so dovoljene le v primeru posilstva, incesta ali ko je ogroženo življenje matere ali zarodka.

Popotovanje od Lublina do Gdanska
Neimenovana najstnica, ki jo mediji označujejo zgolj kot "P", je po posilstvu v skladu z zakonom od javnega tožilca prejela potrdilo, da je bila njena nosečnost rezultat nezakonitega spolnega odnosa. Dekle je s svojo mamo v domačem kraju Lublin na jugovzhodu Poljske obiskalo dve različni bolnišnici, kjer bi ji lahko opravili splav.

V prvi jo je rimskokatoliški duhovnik skušal prepričati, da otroka obdrži. Uprava bolnišnice je nato izdala obvestilo za javnost, v katerem so zapisali, da postopka ne bodo opravili, kar je v državi sprožilo veliko javno razpravo o splavu. "P" je nato odpotovala v bolnišnico v Varšavi, a so ji tamkajšnji zdravniki dejali, da na njih pritiskajo, da splava ne opravijo.

Po navedbah sodnih dokumentov sta mati in hči "nemočni in zmanipulirani" zapustili bolnišnico, nato pa sta se znašli na udaru organizacij proti splavu, ki so dvojico obkladali z žaljivkami in ju nadlegovali, nazadnje pa sta morali še na policijski postaji prestajati večurno zasliševanje. Oblasti so nato mater obtožile, da skuša prisiliti svojo hčer v splav, zato so "P" strpale v varno hišo za mladostnike. Dekletu je nazadnje po posredovanju ministrstva za zdravje le uspelo opraviti splav 500 kilometrov stran od doma, v Gdansku.

Več kršitev
Sodni senat Evropskega sodišča za človekove pravice je v razsodbi, na katero se Poljska lahko še pritoži, zapisal, da so bile osnovne dekličine pravice večkrat kršene. "P" bi tako morala imeti neoviran dostop do zakonitega splava, podrobnosti njenega primera pa uprave bolnišnic ne bi smele razkriti javnosti.

Po poročanju BBC-ja ni verjetno, da bi poljska zakonodaja o splavu kaj kmalu postala liberalnejša. Poljska Cerkev namreč ostro nasprotuje vsakršnim poskusom razrahljanja omejitev, status quo pa podpira tudi večina politikov.