Brglez meni, da v sedanjem trenutku pogovori slovenskega in hrvaškega premierja ne bi bili produktivni. Foto: BoBo
Brglez meni, da v sedanjem trenutku pogovori slovenskega in hrvaškega premierja ne bi bili produktivni. Foto: BoBo
Zoran Milanović
Zoran Milanović zatrjuje, da se je pripravljen srečati z Mirom Cerarjem, Cerar pa ga prejšnji teden nikakor ni mogel priklicati, čemur je sledilo napol javno dopisovanje. Cerar je v petek zapisal, da se bi odzval vabilu, a se bi pogovarjal o rešitvah le v okviru arbitraže, kar pa je Milanović interpretiral kot zavrnitev srečanja. Foto: EPA
Oster odziv Milanovića na Cerarjevo pismo

Za Dnevnik TV Slovenija je dodal, da bi bilo še zlasti tako, če bi pogovor "pomenil, da bi Slovenija privolila v to, kar Hrvaška trdi in kar skuša doseči, s tem da je odstopila od arbitražnega sporazuma. Ne moremo pristati na to, da bi se ena stran samovoljno razvezala, to pomeni nevarnost za EU, mednarodno skupnost in celotni Balkan," je dodal Brglez.

Milanović: Ampak kar je preveč, je preveč
Danes dopoldne je hrvaški premier Zoran Milanović na ribiškem prazniku na Ugljanu za medije slikovito pokomentiral pismo Mira Cerarja s pozivom na nadaljevanje arbitraže.

"Ne bomo tako prek medijev. Poslal sem pismo, izrazil pripravljenost, da se srečamo, če je treba, bi šel v Slovenijo. On je rekel, da ne, in kaj naj zdaj jaz naredim. Torej, prejšnji teden smo se zares trudili in dali vse od sebe ter pri tem nič slabega od nas. Da ne pretiravam in ne rečem napačne besede, samo, dragi moj, kar je preveč, je preveč," je dejal hrvaški premier in poudaril, da o tem ne želi več razpravljati prek medijev.

Ali je Cerar rekel ne ali je sprejel vabilo?
Miro Cerar je v petkovem pismu zapisal, da se bo "z veseljem odzval" na Milanovićevo povabilo na pogovor. A kot je pojasnil, ne zato, "da bi razpravljali o bodočih skupnih korakih našega bilateralnega problema pred ustreznim mednarodnim forumom. To smo namreč že storili," je zapisal Cerar in nadaljeval, "da je ta forum arbitražni tribunal, ki nadaljuje delo in je edini forum, ki bo o tem vprašanju sprejel odločitev, pravno zavezujočo za obe strani, v skladu z Arbitražnim sporazumom in mednarodnim pravom".

Telefoni zvonili v prazno, sledila izmenjava pisem
Slovenski premier je v petek pisal, da arbitražni sporazum ostaja edina veljavna pravna podlaga za reševanje vprašanja meje med državama. Predtem je prejel Milanovićevo pismo, v katerem ga je ta obvestil o najnovejših dejanjih hrvaške vlade in sabora v povezavi z arbitražnim sporazumom.

Premier Cerar je po tednu klicanja Milanovića v prazno s prvim pismom tudi predlagal takojšnje srečanje predsednikov vlad, da bi se rešila diplomatska afera in arbitražni postopek za določitev medržavne meje na morju in kopnem.

V Zagrebu enotni: Odstopamo od arbitraže
Hrvaška vlada je v četrtek potrdila sklep sabora, da zaradi grobe slovenske kršitve arbitražnega sporazuma začne postopek za prekinitev sporazuma. Dan predtem jo je sabor s sklepom v sredo soglasno obvezal, da začne omenjeni postopek. Slovensko zunanje ministrstvo je že prejelo hrvaško diplomatsko noto, v kateri ga Zagreb obvešča o odstopu od arbitražnega sporazuma.

Oster odziv Milanovića na Cerarjevo pismo