Slovenski premier Miro Cerar se je odzval na povabilo hrvaškega premirja Zorana Milanovića. Foto: BoBo
Slovenski premier Miro Cerar se je odzval na povabilo hrvaškega premirja Zorana Milanovića. Foto: BoBo
Milanović
Hrvaški premier Zoran Milanović bi se sestal na Hrvaškem ali v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Borut Pahor in Jadranka Kosor
Borut Pahor in Jadranka Kosor sta leta 2009, ko stabila predsednika vlad Slovenije in Hrvaške, v Trakoščanah podpisala arbitražni sporazum za rešitev mejnega spora. Foto: EPA
Milanović pisal Cerarju
Razkritje hrvaškega arbitra

Hrvaški premier Zoran Milanović je slovenskemu premierju Miru Cerarju danes poslal pismo, v katerem ga je seznanil o najnovejših dejanjih hrvaške vlade in sabora v zvezi z arbitražnim sporazumom in mu predlagal srečanje, na katerem bi določila "nadaljnje korake pred ustreznim mednarodnim forumom". V pismu je tudi poudaril stališče Hrvaške, da je arbitražni postopek nepovratno kompromitiran.

Kot so sporočili iz kabineta slovenskega premierja, je Cerar v pismu, ki je bil poslan v večernih urah, zapisal, da so hrvaška dejanja "obžalovanja vredna, saj so v nasprotju z arbitražnim sporazumom in zanje ni nikakršne mednarodnopravne podlage". Ob tem je poudaril, da "vlada Republike Slovenije v celoti zavrača argumente, s katerimi Republika Hrvaška utemeljuje ta dejanja. Arbitražni sporazum je in ostaja edina veljavna pravna podlaga za reševanje vprašanja meje med državama."

UKOM NAJ BI ZAMENJAL LAJOVICA

Kot je za TV Dnevnik poročala Nuša Baranja, naj bi bil po njenih neuradnih informacijah zaradi slabega komuniciranja z javnostjo zamenjan direktor za komuniciranje vlade Boštjan Lajovic. "Lajovic naj bi bil zamenjan na začetku jeseni. A ta zamisel o zamenjavi naj ne bi bila od včeraj, le da za vlado ob vseh minulih dogodkih in zapletih, to pač do zdaj ni bila njena prioriteta. Razlog za zamenjavo naj bi bila neuradno neučinkovitost oziroma neizkoriščen potencial Ukoma."


Cerar se je odzval na povabilo

Ob tem je izrazil pričakovanje, da bo Hrvaška vendarle imenovala novega arbitra, in potrdil, da se bo "z veseljem odzval" na Milanovićevo povabilo na pogovor. A kot je pojasnil, ne za to, "da bi razpravljali o bodočih skupnih korakih našega bilateralnega problema pred ustreznim mednarodnim forumom. To smo namreč že storili," je zapisal Cerar in nadaljeval, "da je ta forum arbitražni tribunal, ki nadaljuje z delom in je edini forum, ki bo o tem vprašanju sprejel odločitev, pravno zavezujočo za obe strani, v skladu z Arbitražnim sporazumom in mednarodnim pravom". Cerar je predlagal, da se premierja sestaneta "nemudoma po tem, ko bo Arbitražni tribunal odločil o nadaljnjem poteku arbitražnega postopka".

"Prisluškovalne afere niso v prid zavezništvu"
Zanimivo je tudi to, da je slovenski premier v pismu zapisal, da je poskušal s hrvaškim premierjem, "žal neuspešno", govoriti, še preden je Hrvaška sprejela vrsto enostranskih odločitev. Milanović namreč na tiskovni konferenci po sestanku vodij strank v ponedeljek vprašanja, ali je bil v stiku s slovenskim premierjem ali vlado, ni hotel komentirati. Cerar je med drugim v pismu hrvaškega kolega opozoril, "da prisluškovalne afere in enostransko odstopanje od dogovorov in ratificiranih mednarodnih pogodb niso v prid temu zavezništvu in partnerstvu". Na tem mestu je izrazil upanje, "da bo Republika Hrvaška ponovno razmislila o svojih stališčih glede arbitražnega postopka in uskladila svoje ravnanje z mednarodnim pravom, sprejetimi sporazumi in načeli dobrososedskih odnosov".

Hrvaška uradno izstopila iz arbitražnega postopka
Hrvaška je prepričana, da postopka na arbitražnem sodišču ni več mogoče nadaljevati, ne glede na spremembe v njegovi sestavi - slovenska vlada je namreč za novega slovenskega arbitra imenovala Ronnyja Abrahama. Tako je podpredsednica hrvaške vlade in zunanja ministrica Vesna Pusić danes Stalnemu arbitražnemu sodišču v Haagu poslalal pismo, v katerem mu je sporočila, da je Hrvaška izstopila iz arbitražnega postopka za reševanje spora o meji s Slovenijo.

"Arbitražni postopek v sporu o meji med Hrvaško in Slovenijo je nepovratno kompromitiran, in to na način, da arbitražno sodišče v tem sporu ni sposobno odločati nepristransko, ne glede na spremembe v njegovi sestavi, ki so sledile odstopu slovenskega arbitra in agentke," so zapisali na spletni strani hrvaškega zunanjega ministrstva.

Kosor: Pahor dramatizira po nepotrebnem
Sicer pa je veliko prahu dvignila nekdanja hrvaška premierka Jadranka Kosor, ki je slovenskemu predsedniku Borutu Pahorju očitala, da je bil v svoji četrtkovi poslanici po nepotrebnem dramatičen in oster in da ni omenil, da je za neuspeh arbitražnega sporazuma kriva Slovenija.

"Glede na to, da je Borut Pahor na položaju predsednika Slovenije, mi je razumljivo, da zaradi notranjepolitičnih potreb ne omenja dejstva, da so prav oni vzrok propada arbitraže, kar je velik problem. Ni povedal ene same besede glede tega in sprašujem se, kako bi bilo, če bi hrvaška stran storila enako. Prepričana sem, da bi se odzval zelo ostro, ker ga kot takšnega tudi poznam," je izjavila nekdanja hrvaška premierka Jadranka Kosor za hrvaški novičarski tportal.hr.


Pahor: Arbitražno sodišče nima alternative

Zdajšnja neodvisna poslanka v saboru se sicer strinja s slovenskim predsednikom Borutom Pahorjem, da sta se državi znašli na razpotju, in hkrati opozarja, da "Hrvaške ne more nihče prisiliti, da gre po razriti poti, za katero upravičeno domneva, da je minirana in da ne vodi nikamor". Pahor je namreč v četrtkovi poslanici na predvečer šeste obletnice srečanja s Kosorjevo na dvorcu Trakoščan, s katerim sta leta 2009 odprla pot podpisu arbitražnega sporazuma, dejal, da arbitražno sodišče nima boljše alternative. Pahorjeve trditve, da so odnosi med Hrvaško in Slovenijo načeti do te meje, da sta ogrožena mir in stabilnost v tem delu Evrope, je ocenila kot "nepotrebno dramatične in ostre", še poroča tportal.hr.

Razmere so se spremenile
Kosorjeva je spomnila, da sta Hrvaška in Slovenija enakopravni članici Evropske unije in se kot taki lahko dogovorita za reševanje spora na Meddržavnem sodišču v Haagu. "Malo je znano, da je Hrvaška hotela na to sodišče od samega začetka, a je Slovenija to vztrajno zavračala in nas izsiljevala z vstopom v EU. Medtem so se razmere spremenile," je dejala. Pojasnila je tudi, da sta obe državi članici EU-ja in zaveznici v Natu zagotovo ne bosta v vojni.

V javnosti drugačna podoba
Med sredino razpravo o izstopu Hrvaške iz arbitražnega sporazuma v saboru je med drugim dejala, da so bila pogajanja med Pahorjem in njo leta 2009 zelo težavna in negotova v primerjavi z idilično slike o njunih srečanjih, ki je bila predstavljena v javnosti. Kot nesprejemljivo žaljive je kritizirala tudi številne izjave slovenskih uradnikov, ki naj ne bi prispevali k vnovični vzpostavitvi zaupanja. "Nove grožnje z blokadami kažejo, da se v Sloveniji marsikdo ni naučil, kaj je to evropsko vedenje. Ne morejo nam groziti," je še izjavila Kosorjeva, ki je dodala, da so Slovenci z izsiljevanjem Hrvaške na poti v EU "šli vsem v Bruslju na živce".

Milanović pisal Cerarju
Razkritje hrvaškega arbitra