Brittney Griner. Foto: EPA
Brittney Griner. Foto: EPA

32-letna Griner se je vrnila v ZDA 10 mesecev po tem, ko je odšla v Rusijo, da bi tam igrala košarko. V Rusiji je bila obsojena na devet let zapora, potem ko so jo februarja aretirali na moskovskem letališču, ker so pri njej našli vstavke za elektronske cigarete z vsebnostjo konopljinega olja.

Priletela je v San Antonio, kjer bo prejela zdravstveno oskrbo, poroča BBC. Kot je dejal ameriški svetovalec za nacionalno varnost John Kirby, se Griner dobro počuti in je dobre volje.

Odnosi med ZDA in Rusijo "še vedno v žalostnem stanju"

Po besedah tiskovnega predstavnika Kremlja Dmitrija Peskova so odnosi med državama kljub izmenjavi zapornikov "še vedno v žalostnem stanju". "Verjetno je prezgodaj za kakršne koli hipotetične ugotovitve, da bi to lahko bil korak k premagovanju krize, ki jo imamo trenutno v dvostranskih odnosih," je za ruski časopis Izvestija dejal Peskov.

Buta so v tajni ameriški operaciji prijeli leta 2008 na Tajskem, ki ga je dve leti pozneje izročila ZDA. Foto: Reuters
Buta so v tajni ameriški operaciji prijeli leta 2008 na Tajskem, ki ga je dve leti pozneje izročila ZDA. Foto: Reuters

Kot je še povedal, so pogovori z ameriškimi oblastmi "ruskemu državljanu, ki so ga Američani pravzaprav 14 let držali v ujetništvu, omogočili, da se je vrnil v svojo državo".

55-letnega Buta, znanega tudi pod vzdevkom "trgovec s smrtjo", ki je v ZDA od leta 2012 prestajal 25-letno zaporno kazen, so ameriške oblasti iz zapora izpustile v četrtek v okviru izmenjave zapornikov v Abu Dabiju. V zaporu je bil zaradi obtožb o oboroževanju upornikov v nekaterih najbolj krvavih konfliktih po svetu.

But med sojetniki čutil naklonjenost Moskvi

V svojem prvem intervjuju po izpustitvi je But, ki je že prispel v Moskvo, za ruski medij RT dejal, da med prestajanjem kazni v ameriškem zaporu ni naletel na veliko protiruskih čustev in da je imelo veliko njegovih sojetnikov simpatije do Moskve.

But je dejal, da je težko opisati čustva po izpustitvi, medtem ko je njegova žena Alla But dejala, da se njen mož počuti grozno po 14 letih zapora in izčrpano, potem ko ni spal zadnje tri dni. Kot je še povedala, si mož želi, da ZDA ruskemu veleposlaništvu vrnejo njegove dokumente in risbe iz zapora.

Ob tem je izrazila hvaležnost Američanom za ravnanje z njenim možem med izmenjavo. "Hvaležen je ameriški strani, da ga je nahranila. Dejal je, da zadnjih 12 let ni toliko jedel. Z njim so ravnali dobro, spoštljivo, ni bil vklenjen," je pojasnila.

Ameriška košarkarica Brittney Griner iz Rusije prispela v ZDA
Ruski trgovec v Moskvi, ameriška košarkarica v ZDA