Bruselj in London sta si v času pogajanj o brexitu prizadevala, da bi meja med Irsko in Severno Irsko ostala
Bruselj in London sta si v času pogajanj o brexitu prizadevala, da bi meja med Irsko in Severno Irsko ostala "mehka", kot je na območju pri kraju Donegal. Foto: EPA

Severnoirski protokol sta EU in Združeno kraljestvo vključila v dogovor o brexitu, da bi preprečili vzpostavitev "trde meje" med Severno Irsko in Irsko. V praksi to pomeni, da so dobrine, ki iz Velike Britanije prihajajo v Severno Irsko, podvržene strogemu nadzoru, tudi če niso namenjene za evropski trg in bodo ostale v Severni Irski.

Nov evropski predlog zdaj predvideva 80-odstotno zmanjšanje nadzorov na meji in za polovico manj carinske administracije, poroča BBC.

EU že ves čas vztraja, da sta strani sporazum o brexitu, ki vključuje severnoirski protokol, podpisali in ratificirali, zato ga je treba izvajati. Nova pogajanja odločno zavrača. Pri novih predlogih gre za nov model uresničevanja tega protokola, ki občutno zmanjšuje administrativne ovire, trdi Evropska komisija.

Predlogi komisije odpravljajo 80 odstotkov nadzorov, ki so trenutno v skladu z evropsko zakonodajo potrebni za široko paleto dobrin v trgovinah. To naj bi precej olajšalo delovanje podjetij, ki iz Velike Britanije v Severno Irsko izvažajo proizvode živalskega izvora, na primer jogurt, sir ali meso.

Tovornjak, ki iz Velike Britanije v Severno Irsko prevaža različne proizvode hrane, na primer mlečne izdelke in zelenjavo, bi po novem potreboval le eno potrdilo, razen v primeru proizvodov velikega tveganja, so ponazorili v Bruslju. Seznam teh proizvodov mora Unija še opredeliti.

Prebivalci obeh strani meje med Irsko in Severno Irsko so s plakati pozivali proti ponovni uvedbi mejnega nadzora. Severna Irska je namreč z Združenim kraljestvom zapustila EU, Irska pa je ostala njen del. Foto: EPA
Prebivalci obeh strani meje med Irsko in Severno Irsko so s plakati pozivali proti ponovni uvedbi mejnega nadzora. Severna Irska je namreč z Združenim kraljestvom zapustila EU, Irska pa je ostala njen del. Foto: EPA

"Pas za hitro prehajanje meje"

Administracijo na področju carin naj bi novi predlogi oklestili za polovico. Obstoječi koncept blažje obravnave blaga, pri katerem ne obstaja tveganje, da bi prek Severne Irske vstopilo na ozemlje Evropske unije, naj bi razširili, tako da bodo imela od njega koristi tudi britanska mala in srednja podjetja. To ustvarja "pas za hitro prehajanje meje", ki naj bi znatno olajšal prevoz blaga iz Velike Britanije v Severno Irsko.

Poleg tega naj bi britanske farmacevtske družbe še vedno igrale vlogo vozlišča generičnih zdravil za Severno Irsko. V praksi to pomeni, da jim ne bo treba preseliti infrastrukture v Severno Irsko, kar bi sicer morale storiti po veljavni evropski zakonodaji. Dolgoročna oskrba z zdravili naj bi bila tako zagotovljena brez povečanih stroškov.

Bruselj upa, da bo London odmislil ustavne pomisleke

EU od Londona pričakuje realistično in pragmatično držo ter pogovore v dobri veri in v interesu ljudi v Severni Irski. Upa, da London ne bo vztrajal pri ustavnih pomislekih, saj bi to ustvarilo pregloboko vrzel med pričakovanji na obeh straneh.

Podpredsednik komisije Maroš Šefčovič naj bi se v prihodnjih dneh srečal z britanskim ministrom za brexit Davidom Frostom, evropski strokovnjaki pa naj bi na nove pogovore na Otok odpotovali že v sredo. Dogovor o uresničevanju protokola se pričakuje do konca leta.

Maroš Šefčovič s svežnjem bruseljskih predlogov. Foto: EPA
Maroš Šefčovič s svežnjem bruseljskih predlogov. Foto: EPA

Odziv Bruslja na britanske predloge

Današnji sveženj je odziv Bruslja na julijske britanske predloge. Britanska vlada je julija sporočila, da se želi z EU-jem znova pogajati o severnoirskem protokolu in ga spremeniti. Pozvala je tudi k moratoriju za ta del sporazuma o brexitu.

London je Bruselj pozval, naj se odpove širšemu nadzoru nad blagom, ki potuje iz celinskega dela Združenega kraljestva v Severno Irsko, ter naj se osredotoči na tisto blago, pri katerem resnično obstaja tveganje, da bi prek Severne Irske vstopilo na ozemlje EU-ja.

Temeljni cilj severnoirskega protokola je preprečiti t. i. trdo mejo med Severno Irsko in Irsko ter s tem zavarovati velikonočni dogovor iz leta 1998, ključen dosežek v severnoirskem mirovnem procesu v devetdesetih letih, ki je odpravil ovire in nadzorne točke na meji. V skladu s protokolom Severna Irska dejansko ostaja del enotnega trga EU-ja.

16. člen do zdaj še neizkoriščen

Namen današnjih predlogov je preprečiti uporabo 16. člena protokola, ki omogoča enostransko neupoštevanje delov dogovora, če ena od strani oceni, da ti povzročajo gospodarske, družbene ali okoljske težave. V Bruslju poudarjajo, da upajo na najboljše in se pripravljajo na najslabše ter da ni mogoče izključiti, da bo London kljub vsemu uporabil 16. člen.