Svet
Berlin
Novembra lani so v Berlinu aktivisti za pravice žensk protestirali proti pohabljanju ženskih spolovil. Foto: EPA

Dodaj v

Bruselj v boj za izkoreninjenje pohabljanja ženskih spolovil

Po svetu pohabljenih 200 milijonov deklet, v Evropi 500.000
5. februar 2018 ob 17:51
Bruselj - MMC RTV SLO, STA

Evropski komisarji so ob torkovem mednarodnem dnevu ničelne strpnosti do pohabljanja ženskih spolovil potrdili močno zavezanost Evropske unije (EU) k izkoreninjenju teh zavržnih praks.

Poudarili so, da gre za kršitev temeljnih človekovih pravic in skrajno obliko diskriminacije zoper ženske in dekleta. Visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja Federica Mogherini, evropski komisar za širitev Johannes Hahn, komisar za mednarodno sodelovanje Neven Mimica in komisarka za enakost spolov Vera Jourova so še opozorili, da pohabljanje ženskih spolovil povzroča bolečine, hude travme in dolgoročne zdravstvene posledice.

"Želimo živeti v družbi, kjer so ženske varne pred nasiljem in lahko spreminjajo svet," so zapisali komisarji v skupni izjavi.

Pohabljanju genitalij je izpostavljenih tudi 500.000 deklet v Evropi
Kljub prizadevanjem Evropske unije in njenih partnerjev so bila po vsem svetu pohabljena spolovila 200 milijonov deklet, ki še vedno trpijo posledice. Po ocenah enakemu številu deklet grozi, da bodo tej praksi podvržene v obdobju do leta 2030. Še dandanes so tej nezakoniti praksi izpostavljena tudi nekatera dekleta v Evropi, po nekaterih ocenah je takih deklet 500.000. Evropska komisija si prizadeva za preprečevanje te prakse z usposabljanjem strokovnjakov, ki so v stiku z ogroženimi dekleti, kot so sodniki, uradniki za azil in zdravniki.

Pohabljanje ženskih spolovil kaznivo dejanje
Pohabljanje ženskih spolovil je v vseh državah članicah EU-ja kaznivo dejanje in v večini držav članic je mogoče kazensko preganjati osebo, ki z namenom povzročitve pohabitve dekle odpelje iz EU-ja. Žrtve takih praks so v EU-ju deležne visoke ravni varstva. EU tudi zagotavlja stalno podporo Skladu Združenih narodov za otroke (Unicef) za pospešitev sprememb v 17 državah. Ta ukrep bistveno prispeva k temu, da partnerske države sprejmejo nacionalne akcijske načrte in proračunske postavke za odpravo te prakse.

Na mednarodni ravni je EU skupaj z Združenimi narodi oblikoval program Spotlight, ki je namenjen odpravi vseh oblik nasilja nad ženskami in dekleti. S to pobudo se bodo osredotočili na prizadevanja v boju proti pohabljanju ženskih spolovil v podsaharski Afriki, kjer je ta praksa še vedno močno razširjena.

A. V.
Prijavi napako
Komentarji
cairns
# 05.02.2018 ob 18:23
Pohabljanju genitalij je izpostavljenih tudi 500.000 deklet v Evropi

V VB so odkrili na tisoče primerov pohabljanj žensk v bolnišnicah s strani zdravnikov. Zoper zdravnika, muslimana, je sicer bil uveden kazenski postopek a so kazni minimalne.

Da je v Evropi pol milijona žensk pohabljenih pa so največ krivi politični nevretenčarji ki so namesto da bi ukrepali gledali stran. To velja tudi za druge primere in ne samo za pohabljanje žensk. Zaradi gledanja stran je tudi sojenje v Bruslju.
cairns
# 05.02.2018 ob 18:11
EK v boj za izkoreninjenje pohabljanja ženskih spolovil

Spet se bo moški del muslimanske skupnosti na čelu z imami in ajatolami ostro odzval da se neverniki vtikajo v njihovo ideologijo in tradicijo.
Kaj si o tem mislijo ženske pa za muslimane itak ni relevantno, ker so za njih samo nižje razvita bitja s polovičnimi možgani.

Čeprav obrezovanje žensk ni izključno muslimanska zadeva, pa je delež obrezanih žensk v drugih kulturah izredno majhno in se omejuje predvsem na afriška plemena.

“Vse ženske je treba obrezati, da na svetu ne bo razvrata in se bo seksualnost zmanjšala,” je javnost razburil predsednik Koordinacijskega centra muslimanov Severnega Kavkaza Ismail Berdijev.
Murko
# 05.02.2018 ob 18:24
Toliko o učinkovitosti vseevropskega projekta integracije ekonomskih migrantov v družbo. Čestitke!
Murko
# 05.02.2018 ob 18:17
Hja, mojstrovalci v Bruslju - te šege in navade gredo eno z drugim. Uvažate ekonomske migrante in tole je logična posledica. Evropa, kot blažena zagovornica človekovih pravic menda ne bo enostransko prepovedovala šeg in navad prišlekov? Ali pač? Kaj pa multikulti?
cairns
# 05.02.2018 ob 18:30
Novembra lani so v Berlinu aktivisti za pravice žensk protestirali proti pohabljanju ženskih spolovil.

Sem skoraj 100% prepričan da so ti isti aktivisti leta 2015 nosili transparente z napisi refugee willkommen.
lovenorthpole
# 05.02.2018 ob 19:17
Migranti, sploh muslimani se temu nikol ne bodo odrekli ... vrjetna rešitev tega problema je izgon takih iz EU
Tetameta
# 05.02.2018 ob 18:39
To je pa rasistično in islamofobno bi rekli naši wilkommerji..
Belphegor
# 05.02.2018 ob 17:58
Kaj pa pohabljanje moških?
Hijena
# 05.02.2018 ob 19:44
Problem je nastal ob množičnem uvozu kulturne obogatitve
nvk
# 05.02.2018 ob 19:31
Uvožen problem.
cairns
# 05.02.2018 ob 18:27
Na mednarodni ravni je EU skupaj z Združenimi narodi oblikovala program Spotlight, ki je namenjen odpravi vseh oblik nasilja nad ženskami in dekleti.

Kaj nameravajo prepovedati islam ?

Če ne, potem bo ta program Spotlight doživel kones še preden bo zaživel.
borut-blas
# 05.02.2018 ob 18:39
obrezovanje je hobi tako judov kot arabcev
človek se vpraša kaj je v njihovi kulturi ali genih takega, da je treba rezati tuja telesa in to še povrhu majhnih nemočnih otrok
skratka - zakaj je bilo treba prevzeti kuturo in religije izvirajoče iz bližnjega vzhoda?
smo imeli svojo slovansko kuturo in slovanske bogove kjer smo slavili povezanost z naravo , soncem, vodo , zemljo
nobenega nasilja nad otroci, samo ljubezen in spoštovanje
zakaj so sedaj naša imena neka judovska ali arabska imena? marije, davidi, abrahami ... kaj ima to skupnega z nami?
vsaj jaz imam še slovansko ime, hvaljenjezus !
sramota za vse slovanske narode da smo pozabili na svoj izvor, zdaj pa se prepiramo med sabo zaradi tujerodnih religij
sramota in neumnost brez primere
fuj !
neprilagojen
# 05.02.2018 ob 18:08
EK v boj za izkoreninjenje pohabljanja ženskih spolovil

katera skrajna desnica pa to dela?
spet lepe besede za javnost, kaj pa dejanja?
saj imamo zakonodajo napisano in ce bi se izvajala posteno te stvari na bi bile problem, problem je, da so si novinarji vzeli vec pravic nespostovanja zakonov, kot turski ameriski in ruski predsedniki skupaj
Nikolaj
# 05.02.2018 ob 20:38
Pohabljanje žensk je zgolj še en dokaz,
da v Evropi ne moreta sobivati krščanstvo in islam.
Joze Koder
# 05.02.2018 ob 19:23
Kako, a ni to kulturna obogatitev. Pa navade glede oblačenja tudi.
Tako so nam še nedolgo nazaj vbijali v glavo svetovnazorski učenjaki. Sedaj sem pa zmeden.
Ivo Lola
# 05.02.2018 ob 18:40
Bruselj v boj za izkoreninjenje pohabljanja ženskih spolovil

Zakaj samo ženskih??
HOR
# 05.02.2018 ob 19:50
Zakaj v boj samo proti pohabljanju ženskih spolovil...!?

Ker tudi v ZDA ( ca 50%) in Izraeleu ( judje) obrezujejo (nenaravno pohabljajo...!?) spolovila dojenčkom moškega spola iz versko kulturnih in kvazi higijensko medicinskih vzrokov. Podobno, kot pri ženskah gre tudi tukaj za zmanjšanje površine kože s senzitivnimi živci, kar daje ob anatomski spremembi okrnjeno senzitivnost in čutenje, čeprav v neprimerno manjši meri, kot je primer pri tovrstnem nedvomno škodljivem protinaravnem pohabljanju deklic z mnogo hujšimi posledicami...
Na anglosaksonskem pordročju so takšne posege konec 19 in v začetku 20 stoletja izvajali tudi za namene preprečitev "nezdrave" masturbacije pri fantkih in adekvatno pri deklicah...
Obstaja pa celo veja biznisa zdravstvene in kozmetične industrije, ki obrezovanje vzpodbija saj te kožice uporablja in trži, kot osnovno sestavino v razne namene, saj se to tkivo uporablja v namene kozmetične in medicinkse regenreacije, med drugim se lahko iz teh celic vzgojijo velike površine ustreznega tkiva v medicinske in kozmetićne namene...
Dojenčke pa nihče ne vpraša ali si želijo takšnega pohabljanja in jim ne prepustijo te odločitve v odrasli dobi...
LINK ali
http://thinkaboutnow.com/2016/03/3-wayscorporationsprofitoffbaby-foreskin14/

Glede uporabe kozmetične kreme z učinkom proti staranju kože, ki vsebuje celice iz prepucija obrezanih dojenčkov pa so zaradi licemernosti kritizirali tudi Oprah, ki se sicer upravičeno in pohvalno zavzema proti genitalnemu obrezovanju deklic, medtem, ko se pri fantkih tega problema ne zaveda ali pa ji je vseeno,......
LINK
www.mommyish.com/foreskin-skin-cream/
DrMinistr
# 05.02.2018 ob 18:55
Kaj na to porečejo naši prijatelji in skrbniki človekovih pravic - savdijci? Sej vem, retorično vprašanje...
Adder
# 05.02.2018 ob 20:42
Sedaj, ko po zaslugi Brexita EU zapušča britanski kalifat, kjer v zvezi z obrezovanjem deklic mižijo na obe očesi, bo verjetno lažje.
Nikolaj
# 05.02.2018 ob 20:38
Storilce, ki so izvedli pohabljenost ženskih spolovil na območju se mora:
1. najprej kaznovati z zaporom
2. in izreči izgon iz EU

Zelo preprosto.
cairns
# 05.02.2018 ob 20:17
nvk
Uvožen problem.

To niti ni problem, ampak razkorak v civilizacijskem in kulturološkemu razvoju. Ta razkorak pa je vsak dan večji. Namesto da bi Evropa in ostali nemuslimanski svet odšel naprej, se moramo sedaj po volji evronevretenčarjev vračati nazaj v srednji vek. Prilagajati se moramo migrantom na vseh področjih. Od hrane do oblačenja, ker smo v nasprotnem primeru rasisti, šovinisti, ksenofobi, fašisti, ultra desničarji ipd.
GoodFella
# 05.02.2018 ob 20:11
To je res primitivizem prve vrste...čakam pa kake progresivne strpneže, da nas bodo razsvetlili, da gre v tem primeru zgolj za nov čudovit barvni odtenek v mavrici drugačnosti, ki jo moramo Evropejci sprejeti medse.
Nicr
# 05.02.2018 ob 21:04
Iz wikipedie: Female Genital Mutilation (FMG)
Spodaj na linku je skica, ki prikazuje različne klasifikacije pohabljanja - glede na to kaj vse se odstrani pri posegu. kaj pa to?

https://en.wikipedia.org/wiki/Female_gen
ital_mutilation#/media/File:FGC_Types.sv
g

Obrezovanje bi bilo smiselno le v primeru, ko je ogroženo življenje oz. bi posledice posega prinesle dobrobit posameznici ali posamezniku, torej zaradi resnih medicinskih razlogov. Vse ostalo ni normalno. Pika. Kaj pika! KLICAJ!
HOR
# 05.02.2018 ob 21:01
@woodoo
# 05.02.2018 ob 20:25

Govorim o obrezovanju popolnoma zdravih fantkov brez kakršnekoli težave, ne pa za medicinske posege zaradi prirojenih anomalij, ki pa se lahko tudi popravijo na bolj ali manj invazivni način, odvisno od primera, dodatno pa gre tukaj le za kak % populacije ne pa za polovico, večino ali vso populacijo.

Higijena pa se izvaja z umivanjem in higijensko vzgojo ne pa s kirurškimi posegi ,podobno se spolno prenosljive bolezni preprečujejo s kondomi in z izbiro partnerjev ter po okužbi z medikamenti ne pa kirurško saj to ne preprečuje spolno prenosljivih bolezni ( to je le eden od mitov, ki so le stare fake news glede obrezovanja...), ob pomanjkanju higijene pa lahko preprečuje le kakšna vnetja in njihov prenos, kar pa reši redna stara in sodobna civilizacijska higijena...

Da pa je stopnja prizadetosti ob omenjenih posegih neprimerno različna med fantki in punčkami sem pa tudi navedel, zmanjševanje spolne senzitivnosti pa je pohabljanje te funkcije, čeprav neprimerljivo manjše, kot pri deklicah.kjer je večinoma (skoraj) popolno...

Telesna pohaba pa je praktično nepovratna ( obstajajo sicer neki poskusi restavriranj kožice prepucija, pri deklicah pa ni pomoči razen le kakšne korekcije za eventualno odpravo le določenih posledic, kot so bolečine in videz), medtem, ko je za mentalno še upanje in možnost ozdravljenja...

Ta kožica ima pri moških svoj namen in funkcijo kakor vseh 5 prstov in ni le nek odvečen kos tkiva za katerega je veseno ali je ali ga ni, oziroma je z odstranitvijo neprimerno več škode od koristi, v kolikor ni poseg potreben zaradi prirojene napake, ki se je ne sanirati drugače...
LINK ali
http://www.circumcision.org/foreskin.htm
pok vejice
# 05.02.2018 ob 19:27
Ne morem verjet. Prvi komentar pod prispevkom je:
Kaj pa pohabljanje moških?

In dobi so far 16 plusov in cele 4 minuse. Oh.
el CARTEL
# 05.02.2018 ob 20:22
raje, kot da se borijo "proti pohabljanju",
naj raje poskrbijo, da ti - ki se jim pohabljanje zdi sprejemljivo (in več kot očitno ne delijo evropske vrednosti) - ne pridejo v EU

stop kvotam!
brain2k
# 05.02.2018 ob 21:36
"Pohabljanju genitalij je izpostavljenih tudi 500.000 deklet v Evropi "

Tudi to je pač del t.i. "kulturne obogatitve".
Nikolaj
# 05.02.2018 ob 20:40
Popravek:
Storilce, ki so izvedli pohabljenost ženskih spolovil na območju Evropske unije se mora:
1. najprej kaznovati z zaporom
2. in izreči izgon iz EU

Zelo preprosto.
cairns
# 05.02.2018 ob 22:18
patriot1970.
.hkrati pa zakonodaja EU ne dopušča kratenja verskih svoboščin!
...in kaj v primeru ko to dvoje ne gre skupaj?


Evropske direktive in nacionalne zakonodaje so nad verskimi akti, dogmami, zapovedmi ipd.

Verske zapovedi, dogme ali verski akti so že zaradi časa v katerem so nastali v direktem nasprotju z moderno zakonodajo ki je polna človekovih pravic in svoboščin. Zaradi tega tudi verska svoboda ne more in ne sme biti absolutna, ampak omejena z zakoni ki smo jih sprejeli ljudje.
Tudi biblija pozna veliko zapovedi kako se ravna v primeru ko moški leže z moškim, ali v primeru krvoskrunstva, ali primeru zoofilije. Ubijanje ali pohabljanje ljudi zaradi takšnih zapovedi v bibliji ali koranu ali kje drugje je absolutno nedopustno.
Na žalost velesile zaradi svojega pohlepa tolerirajo takšna ravnanja v državah bogatih z nafto ali z drugimi strateškimi surovinami.
Če Savdska Arabija ne bi imela nafte bi jo že zdavnaj zravnali z zemljo zaradi kršenja človekovih pravic in svoboščin.
patriot1970
# 05.02.2018 ob 21:14
Pohabljanje ženskih spolovil je v vseh državah članicah EU-ja kaznivo dejanje......

...hkrati pa zakonodaja EU ne dopušča kratenja verskih svoboščin!

...in kaj v primeru ko to dvoje ne gre skupaj?
fah-q
# 05.02.2018 ob 23:33
tole obrezovanje je pa nekaj najbolj sprevrženga in bolnega v človeški "kulturi"...ker za pedofile in morilce lahko rečemo, da so bolni in sprevrženi posamezniki-tole je pa skupinska zadeva določenih družb in take družbene prakse je potrebno preganjat ko kugo, kolero in vojne skupaj. zapovrh večino teh zadev "rihtajo" tete, babice in ostale starejše ženske v družinah, tipom se pa tudi prav zdi. kako nimajo niti pol pi**e mrzle vode pameti in empatije do otrok mi pa tudi ni jasno...
Sorrento
# 05.02.2018 ob 23:17
To je izključno praksa muslimanov, ki pa itak poskušajo čimbolj ignorirati zakone evropskih držav, v katerih živijo.

Enako bi bilo treba obravnavati tudi obrezovanje = pohabljanje moških spolovil.

Lahko začnemo tudi kar v Sloveniji. Ko zdravnik opazi, da sta deklica ali deček obrezana, bi morala biti njegova dolžnost, da o tem obvesti policijo ali tožilstvo, ki bi sprožilo kazenski pregon zoper starše.

Ampak ne, v Sloveniji se muslimanom zgolj vedno bolj klanjamo in sprejemamo njihov vedno bolj radikalen političen islam.
QUENDI
# 05.02.2018 ob 23:03
....potrebno je opraviti z zavrženimi praksami, ki jih je na TVS pred dnevi razkrila, mislim da danska dokumentarna oddaja Za tančico mošej: razkrita muslimansko dvoličnost oz navidezna pripravljenost sobivanja - neizpodbitno je pokazala da so mošeje in institucije okoli nje, leglo vzpodbujanja splošne diskriminacije, neenakovrednost in neenakopravnost v šeriatskem načinu razmišljanja, ki zavrača oz hoče naddvladati vse vrednote (pa ne samo na verskih osnovah) pridobljene v stoletnih bojih za Demokracijo evropske civilizacije......
Radoveden
# 05.02.2018 ob 21:31
Za vsako luliko preč enga njihovega lulčka preč pa bo TAKOJ red.
webman
# 05.02.2018 ob 20:59
Ojoj, to pa ne, saj se moramo prepustiti kulturni obogatitvi...
anomis
# 06.02.2018 ob 00:09
Seveda ima obrezovanje žensk precej hujše posledice za žensko kot obrezovanje pri moških in izvaja se z namenom popolne preprečitve doživljanja užitka ob seksu, kar je v kontekstu s popolnim seksualnim zasužnjenjem. Vendar pa je prav tako nesprejemljivo obrezovanje moških. Nima tako hudih posledic kot pri ženski, vendar pa posledice definitivno so. Tudi obrezovanje fantkov se je začelo izvajat z namenom redukcije spolnega užitka, medtem ko so flance v imenu religiozne tradicije o povečani higieni prišle v ospredje kasneje.

Eden o zagovornikov obrezovanja fantkov je celo zapisal, da je ta poseg neboleč. Niti pomotoma. Hudo je boleč, le da izvedbe iz faze dojenčka posameznik kasneje ne spomni. Vtis pa v podzavestni psihi zagotovo ostane. Tudi to je čisto nasilje in pohabljenje. Enačenje z odstranitvami delov kožice pri fantkih iz zdravstvenih razlogov (preozka kožica itd.) ni primerljiva ravno v tem. Kot prvo gre pri popravljanju fizične anomalije za nujen poseg, kot drugo pa se seveda takšnega posega ne izvaja na enak obreden način in je zato res neboleč, medtem ko verski obred obrezovanja poteka "na živo".

Skratka, oboje bi moralo bit kaznivo dejanje mnogo hujše stopnje, kot je zdaj. V primeru deklic še hujše kot v primeru sicer bolj razširjene prakse pri fantkih. Vsak se mora o svojem telesu odločat sam, ko se odloča lahko. izjema so le nujno zdravstveni primeri, pri katerih gre za popravljanje stanja in ne poslabšanje.
HOR
# 05.02.2018 ob 23:29
Tako moško, kot (še posebej) žensko obrezovanje je naperjeno proti svobodnemu humanemu razvoju človeka...
Nobena nacionalna zdravstvena organizacija na svetu ne priporoča obrezovanja. Zdravniki, ki to izvajajo zaradi religiozno kulturnih zahtev pa so del problema...!

Skratka za tančico civilizacije se skrivajo anahronistični ostanki barbastva in sploh ne samo na vzhodu...
Spolno nasilje nad zvezdnicami v ZDA pa je samo majhen politično eksploatiran košček tega problema, ki pa ima relativno nesorazmerno veliko medijsko pozornost...

In stvari so pač povezane:
Tam kjer najbolj obrezujejo moške, obrezujejo tudi ženske...

Kako obrezovanje moških škoduje ženskam...
LINK ali
http://www.circumcision.org/harmswomen.h
tm
ebdb
# 05.02.2018 ob 21:54
Ali kdo ve katera skupnost to počne? ... /sarcasm off
Raff69
# 05.02.2018 ob 21:54
Ja dobro jutro! Ste se zbudil vsaj nekaj deset let prepozno...V Afriki bo pa to obred še naprej.Vsakemu ki to naredi bi z olfa nožem...
zozozo
# 05.02.2018 ob 23:55
To je izključno praksa muslimanov, ki pa itak poskušajo čimbolj ignorirati zakone evropskih držav, v katerih živijo.

Ne, ni. Moško obrezovanje je stvar muslimanov, židov, ki jim to zapoveduje vera, in marsikje kristjanov in drugih ljudi, tam kjer je to kulturna navada, kot recimo v ZDA. Žensko obrezovanje pa sploh ni zapovedano z nobeno od velikih ver. Prakticirajo ga v posameznih kulturah, večinoma v Afriki, ne glede na vero. Ponekod so ti ljudje muslimani, drugje kristjani, marsikje pa verniki lokalnih tradicionalne ver. Npr. v Keniji, ki je ena od bolj problematičnih držav, in kjer se vlada trudi zatreti žensko obrezovanje, to počnejo pripadniki ljudstva Kuria, ki so večinoma kristjani, muslimanov pa med njimi sploh ni.
Harmonist
# 05.02.2018 ob 23:48
Zakaj nihče ne napiše, kako veliko bolj radikalen poseg je obrezovanje pri ženskah napram moškim? Moški funkcionira, ženksa pa celo življenje ne doživi orgazma. Marsikje uih potem še zašijejo, kar morajo pri porodu razdreti in ponovno zašiti. Pošastno.
aplikacij
# 05.02.2018 ob 21:41
woodoo:
Mešaš jabolka in hruške.
Za povečavo jošk se odločajo polnoletne osebe, dojenčki pa ne odločajo.
Koliko je ta odločitev avtonomna, pa je lahko predmet debate...
GorskiVodnik
# 05.02.2018 ob 20:07
@Manos de Piedra
Bog je imel za Slovane poseben načrt in je iz nas ustvaril najsilnejšo raso na svetu pod lučjo krščanstva.

Veš kaj, tu si pa v svoji 'silnih teorijah' res prekosil vse svoje dosedanje umotvore. Če bi domnevni Bog res imel takšen namen, bi se njegov 'sin' rodil kot Rus, ali pa vsaj Kozak, ne pa med nekimi semitskimi kozjimi pastirji, ki so se zaradi 'Božje Previdnosti' naselili ravno na tistem območju Bližnjega Vzhoda, kjer ni nobene nafte !
simnov
# 05.02.2018 ob 22:48
to bi se moralo obravnati isto kot naklepni umor
aplikacij
# 05.02.2018 ob 22:17
Mogoče nisem bil razumljen oziroma dovolj jasen.

Omenil si povečavo jošk in se spraševal, ali je to pohabljenje, vsaj tako sem sam razumel.

Hotel sem samo povedati, da se za to odloči odrasla oseba ali vsaj oseba blizu odraslosti s privolitvijo skrbnika, majhen otrok pa nima nobenega vpliva na to, ali bo obrezan(a) ali ne.

Zame je to barbarstvo.
uros23
# 05.02.2018 ob 22:01
500.000 je grozljiva številka, če pomislimo, da naj bi to bilo "baje" nezakonito (ali je ta številka mišljena za te, ki so jih pohabili tukaj?). Kakorkoli, strinjam se tudi, naj bo geslo "proti pohabljanju" in pika.
woodoo
# 05.02.2018 ob 20:25
HOR
Ker tudi v ZDA ( ca 50%) in Izraeleu ( judje) obrezujejo (nenaravno pohabljajo...!?) spolovila dojenčkom moškega spola iz versko kulturnih in kvazi higijensko medicinskih vzrokov.

A veš koliko Slovencev je obrezanih. Zakaj je pri nas toliko obrezanih?
Prvi razlog preozka kožica, ki je ne moreš potegniti preko glavice. Drugi razlog, spolne prenosljive bolezni (pod kožico so idealne razmere za razvoj bakterij, virosov,.). Tretji nepravilna zaraščenost kožice preko korena.
Obrezovanje dečkov in deklic ni primerljivo. Pri dečkih nikakor ne more biti govora o pohabljanju, kar absolutno ne velja za deklice.
Če govorimo, da pohabijo otroke zaradi vere je isto pri nas. Pri njih telesno, pri nas umsko.
Ne njihovi, ne naši otroci so proti veri nemočni, če imajo starše, ki jim je Bog pomembnejši od dejanske stvarnosti.
paraBellum
# 05.02.2018 ob 23:14
Obrezovanje moških in žensk je bolj povezano kot si mislite. Potrebno je vedeti, da tam kjer obrezujejo ženske, vedno obrezujejo tudi moške. Tam kjer obrezujejo moške pa ne obrezujejo vedno žensk. Torej, če želimo nasloviti problem FGM bo treba sočasno obsoditi tudi MGM.
GorskiVodnik
# 05.02.2018 ob 22:11
@Manos de Piedra
Vsi ljudje so pred Bogom enaki, Slovani smo od Boga zgolj dobili poseben blagoslov, ker smo zvesto služili krščanstvu in se nismo prodali pohlepu kot zahodnjaki, kar dokazuje zgodovina. Najdi mi kakšno drugo ljudstvo, ki se je uspelo tako razšriti in praktično stalno samo širiti. Tako da mora v ozadju definitivno biti nek poseben načrt.

Veš kaj tole je samo 'pobožna' teorija. Če bi poznal zgodovino, ne bi pisal takšnih neumnosti. V prvi polovici 7. stoletja, v času Samove plemenske zveze, smo Slovani poseljevali prostor vse od sedanje Češke do vzodne in osrednje Slovenije, če navedem samo najbolj zahodni del poselitve v Srednji Evropi ! In ti naši predniki so bili 'pogani', kot bi jih po današnji krščanski nomenklaturi označili ! Ko pa so se v naše kraje začeli vtikati Germani, najprej Bavarci, se je začel naš nacionalni prostor krčiti. In ko so se v 8. stoletju Bavarci pokristjanili pod vplivom Frankov, se je začela germanska prevlada, katere rezultate si v današnji Avstriji lahko ogledaš sam. Za vsakega objektivno razmišljojočega človeka nam je krščanstvo prineslo samo tlačanstvo in propad. Za ljudi, ki se imajo za kristjane, seveda velja, da jim to ne pomeni nič, pomembno je samo pokristjanjenje Slovencev, ki se je zgodilo 1267 let nazaj, in ki ga je naša RKC praznovala leta 2000. Ti pa preprosto z enakimi vatli meriš pokristjanjenje Kijevske Rusije, ki se je zgodilo v 10. stoletju (sv. Olga itd.). Med vsem tem pa je dejansko velika razlika in kot kaže, je ti nisi sposoben dojeti !
Pantha Rhei
# 05.02.2018 ob 21:03
Ko bo preko kulturne obogatitve vzpostavljen kalifat Orobpa, ne bo več nobene bruseljske jurisdikcije.
Kazalo