Burundijci so navdušeno sprejeli novico o državnem udaru. Foto: EPA
Burundijci so navdušeno sprejeli novico o državnem udaru. Foto: EPA
Državni udar v Burundiju?

Kot je na Twitterju objavilo burundijsko predsedstvo, je vodilnemu generalu v državi poskus državnega udara - spodletel. "Razmere so pod nadzorom. V Burundiju ni državnega udara," so zapisali.

Za zdaj tudi še ni znano, ali Niyombare pri odstavitvi predsednika uživa podporo vojske. Je pa po objavi novice o odstavitvi Nkurunzize na ulice po navedbah očividcev pohitelo več tisoč ljudi, ki so pozdravili odstavitev.

Nkurinziza si prizadeva, da bi se na predsedniških volitvah, napovedane so za 26. junij, potegoval za tretji predsedniški mandat. To je v državi že sprožilo nasilne množične proteste, ki so od 26. aprila dalje zahtevali več kot 20 smrtnih žrtev.

Predsednik odstavil Niyombaro
Po podatkih Združenih narodov je iz države zaradi nasilja v sosednje države zbežalo več kot 50.000 ljudi. Tako Afriška unija kot EU in ZDA so zaradi nemirov v državi pozvale k preložitvi volitev, čemur pa Nkurunziza nasprotuje.

Prizadevanja Nkurunziza, da bi še tretjič postal predsednik države, je v preteklosti kritiziral tudi Niyombare, zaradi česar ga je februarja letos predsednik odstavil kot vodjo obveščevalne službe.

Burundijska ustava prepoveduje tretji mandat predsednika, a je ustavno sodišče razsodilo, da prvi mandat Nkurunziza ne šteje, ker ga je takrat izvolil parlament, ne ljudstvo na neposrednih predsedniških volitvah.

Državni udar v Burundiju?