Tudi v Kolumbiji so Busha pričakali protestniki, ki so mu dali jasno vedeti, da tam ni zaželen. Foto: EPA
Tudi v Kolumbiji so Busha pričakali protestniki, ki so mu dali jasno vedeti, da tam ni zaželen. Foto: EPA

Predsednika bosta govorila predvsem o sodelovanju na področju boja proti proizvodnji kokaina in boja proti kolumbijskim upornikom.

Kolumbija je največja prejemnica pomoči ZDA za boj proti trgovini z mamili in upornikom, vendar nekateri ameriški kongresniki zaradi nedavne afere kolumbijskega predsednika dvomijo o nuji nadaljnje finančne pomoči tej latinskoameriški državi.

Chavez skuša zasenčiti Busha
Ob obisku Bolivije je Bushevo politiko ponovno napadel eden največjih kritikov Busheve administracije, venezuelski predsednik Hugo Chavez. Hugo Chavez namreč istočasno kot ameriški predsednik potuje po Latinski Ameriki in skuša zasenčiti Bushevo turnejo, poleg Chaveza pa v vsaki državi nasprotovanje Bushevi politiki izražajo tudi protestniki.

Bush je v okviru svoje latinskoameriške turneje obiskal že Brazilijo in Urugvaj, po Kolumbiji pa ga bo pot vodila še v Gvatemalo in Mehiko. Bush si prizadeva, da bi otoplil odnose med ZDA in državami srednje in južne Amerike, saj je za ZDA regija pomembna predvsem s trgovinskega vidika