Predsednik Bush je dolgo podpiral Gonzalesa. Foto: EPA
Predsednik Bush je dolgo podpiral Gonzalesa. Foto: EPA
Odstopil Gonzales

Gonzales, eden najtesnejših sodelavcev ameriškega predsednika Georgea Busha, je zadnji v seriji visokih uradnikov, ki so v zadnjem času zapustili Belo hišo. Vzroka za svoj odstop Gonzales ni navedel. Potem ko je prišlo na dan, da je lani iz političnih razlogov odpustil osem zveznih tožilcev, je bil deležen številnih pozivov tako republikancev kot demokratov, da naj odstopi. Med njegove grehe naj bi spadalo tudi laganje pod prisego pred kongresom, kjer je pričal o vzrokih za odpustitev zveznih tožilcev.

Kritike zaradi vloge v vojni proti terorizmu
Ostre kritike so na 52-letnega Gonzalesa, prvega pravosodnega ministra ZDA latinskoameriškega porekla, letele tudi zaradi njegovega sodelovanja pri širitvi predsedniških pooblastil v vojni proti terorizmu. Po izbruhu škandala zaradi zlorab zapornikov v iraškem zaporu Abu Grajb je v javnost prišel dopis, ki ga je Gonzales poslal predsedniku Bushu, v njem pa vojno proti terorizmu označil za "novo vrsto vojne", v kateri med zasliševanjem zapornikov po njegovem mnenju ni treba upoštevati zastarelih omejitev Ženevskih konvencij.

Na odstop dobrega prijatelja se je predsednik Bush odzval z besedami, da je odstopil po mesecih nepoštene obravnave, ki je škodovala ministrstvu za pravosodje. Preden je pred dobrimi dvemi leti postal pravosodni minister je bil Gonzales glavni pravnik Bele hiše, tesen Bushev sodelavec pa je bil še v času, ko je bil ta guverner Teksasa.

Do 17. septembra bo pravosodno ministrstvo vodil Paul Clemente, zamenjal pa naj bi ga minister za domovinsko varnost Michael Chertoff.

Odstopil Gonzales