Nekdanja pakistanska premierka, ki je od leta 1996 v izgnanstvu, se želi vrniti na oblast. Foto: EPA
Nekdanja pakistanska premierka, ki je od leta 1996 v izgnanstvu, se želi vrniti na oblast. Foto: EPA

Mušaraf išče podporo za predsedniške volitve, na katerih želi osvojiti še en petletni mandat. Voditeljica opozicije je kot pogoj za podporo Mušarafu na jesenskih volitvah postavila njegovo odpoved vodenju vojske in odstranitev pravnih ovir, ki ji onemogočajo, da bi postala premierka.

Analitiki so prepričani, da se je Butova za kompromis z Mušarafom odločila zaradi odločitve pakistanskega vrhovnega sodišča, da se lahko voditelj opozicije Navaz Šarif iz izgnanstva vrne v Pakistan. Šarifu med pakistanskim prebivalstvom zaradi njegovega nasprotovanja vojaški vladavini Mušarafa raste priljubljenost, medtem ko nekdanja premierka izgublja podporo.

Ni še znano, ali bo Mušaraf sprejel njene pogoje, saj ima trenutno v parlamentu zagotovljenih dovolj glasov. A vladajočo stranko zapušča vedno več članov, zato bi lahko ostal brez potrebne večine.

Še bolj usodna za Mušarafovo nadaljnje predsedovanje pa bi bila odločitev pakistanskega vrhovnega sodišča, da je njegova vnovična izvolitev v parlamentu v trenutni sestavi neustavna.