Britanski premier je v intervjuju ocenil prvih sto dni svoje vlade. Foto: Reuters
Britanski premier je v intervjuju ocenil prvih sto dni svoje vlade. Foto: Reuters
Calais
Iz Calaisa v Franciji skuša skozi Rokavski predor v Veliko Britanijo vsako noč priti na stotine migrantov. Foto: Reuters

"Veliko ljudi pride v Evropo v iskanju boljšega življenja. To so ekonomski migranti, ki želijo v Veliko Britanijo vstopiti nezakonito. Britanci in jaz pa želimo zagotoviti, da bodo naše meje varne in da ne bo mogoče vdreti v Veliko Britanijo brez dovoljenja," je v intervjuju za BBC ob prvih stotih dneh vladanja povedal britanski premier Cameron, ki je svoj drugi mandat na čelu konservativne vlade začel po zmagi na majskih volitvah.

Cameron je branil uporabo besede "roj", ki jo je uporabil pred kratkim, ko je govoril o migrantih ob zaostritvah razmer v francoskem Calaisu, od koder poskušajo migranti prek predora pod Rokavskim zalivom priti v Veliko Britanijo. Dejal je, da se Velika Britanija in druge države soočajo z "rojem ljudi", ki prečkajo Sredozemlje in iščejo boljše življenje. Takrat se je znašel pod valom kritik, da je uporabil neprimerne in neodgovorne izraze in da napihuje tveganje, ki ga predstavljajo nezakoniti migranti.

Dejal je, da verjame, da bodo volivci razumeli, da s to besedo ni skušal razčlovečiti ljudi. "Samo poglejte, kakšen je bil odziv Velike Britanije. Poskrbel sem, da smo v Sredozemlje poslali ladjo kraljeve mornarice, ki je rešila na tisoče ljudi, na tisoče življenj," je dejal.

Opozicijski laburisti se glede vprašanja migrantov pogosto ne strinjajo z njim. Kandidatka za predsednico laburistov Yvette Cooper je dejala, da mora Velika Britanija razviti "moralni pristop" do migrantske krize v Evropi in biti pripravljena sprejeti več beguncev. Cooperjeva, ki je v vrstah laburistov pristojna za notranje zadeve, je dejala, da se vlada na diplomatskem parketu ni ustrezno odzvala niti glede krize v Calaisu.

"Izpolnjujemo obljube, ki smo jih dali"
Cameron se je dotaknil tudi notranje politike, kjer je hvalil proračun, ki ga je parlament sprejel julija, in dejal, da se bodo rezi v socialno blaginjo, ki jih je predlagal finančni minister George Osborne, obrestovali. Premier je izrazil prepričanje, da so lahko volivci v prvih stotih dneh videli, da izpolnjujejo predvolilne obljube.

"Po stotih dneh mislim, da lahko ljudje že vidijo, da izpolnjujemo obljube, ki smo jih dali - neobdavčena minimalna plača, več pripravništev, pravična plača za opravljeno delo. Mislim, da je to močan začetek," je dejal Cameron in še enkrat ponovil, da bosta dva mandata na premierskem položaju dovolj. "Stojim za tem, kar sem rekel. Deset let je dolga doba za premierja," je dejal.