Javnost zahteva pravico za Hašokdžija. Foto: Reuters
Javnost zahteva pravico za Hašokdžija. Foto: Reuters
Savdski državni tožilec Saud al Modžeb je podal prvo uradno izjavo glede načina Hašokdžijeve smrti. Foto: Reuters

"V skladu s predhodnimi načrti je bil Džamal Hašodži zadavljen takoj po prihodu na konzulat Savdske Arabije v Carigradu 2. oktobra 2018," je dejal. "Takoj po smrti zaradi zadušitve je bilo truplo žrtve razkosano in uničeno - prav tako v skladu s predhodnim načrtom."
Do Fidanovih izjav prihaja takoj po odhodu savdskega državnega tožilca Sauda al Modžeba iz Carigrada, ki se je ponoči v okviru preiskave Hašokdžijevega umora sestal tudi s turškimi obveščevalci.

Al Modžeb se je pred tem dvakrat srečal s Fidanom, a slednji pravi, da pogovori niso prinesli konkretnih rezultatov. "Pogovori kljub vsem našim dobronamernim naporom za razkritje resnice niso prinesli konkretnih rezultatov," je bil kritičen Fidan, ki se je s savdskim tožilcem srečal v ponedeljek in torek.

Fidan ga je med drugim vprašal, kje je novinarjevo truplo, kdo je lokalni pomagač pri umoru, ki naj bi mu predali truplo, in ali so našli kakšne dokaze o načrtovanju umora.

Savdski tožilec je v Carigradu obiskal tudi konzulat, ki ga je Hašokdži obiskal 2. oktobra – a ga nikdar ni zapustil. Kasneje se je izkazalo, da je bil v stavbi umorjen. Riad je po velikem mednarodnem pritisku to priznal šele tri tedne pozneje.

Riad trdi, da je Hašokdži umrl, ko se je med posebno nepooblaščeno operacijo zgodil spopad med njim in zasliševalci, ob tem pa vztrajal, da trupla niso razkosali, ampak zavili v preprogo, "lokalni sostorilec" pa se je trupla znebil.

Turčija dvomi
Turške oblasti dvomijo o iskrenosti želje po sodelovanju savdskih oblasti v preiskavi. Neimenovani predstavnik turških oblasti je povedal, da je savdske uradnike "zanimalo, kakšne dokaze proti storilcem imajo turške oblasti". "Nismo pa dobili vtisa, da so naklonjeni iskrenemu sodelovanju pri preiskavi," je povedal.

"Savdske uradnike smo prosili za informacije o kraju, kjer je truplo Džamala Hašokdžija, in identiteto domnevnega lokalnega sostorilca," je dodal neimenovani vir. Trupla namreč še vedno niso našli, pri čemer Riad trdi, da so ga po umoru predali enemu od lokalnih pomagačev.

Provladni kolumnist časopisa Hürriyet Abdülkadir Selvi ob tem ocenjuje, da tožilec ve, kje je truplo, a tega ni želel deliti s turškimi kolegi. Prav tako je ostro zavrnil turško zahtevo za izročitev 18 Savdijcev, ki naj bi stali za umorom, je dodal Selvi.