Hašokdžijeva zaročenka Hatice Cengiz je dejala, da je bil Hašokdži zaskrbljen, a da je mislil, da je v Turčiji varen. Foto: Reuters
Hašokdžijeva zaročenka Hatice Cengiz je dejala, da je bil Hašokdži zaskrbljen, a da je mislil, da je v Turčiji varen. Foto: Reuters
Džamal Hašokdži
Hašokdži je Savdsko Arabijo lani zapustil in odšel v ZDA. Bal se je namreč za svojo varnost. Foto: Reuters

Kot je dejala, ji je kljub zaskrbljenosti rekel, da si ga savdske oblasti ne bodo upale zaslišati ali aretirati v tuji državi, poroča Guardian.

Hatice Cengiz je v pogovoru za turško televizijo Habertürk dejala, da je imel Hašokdži dobre povezave v Turčiji, tudi politične, in da je mislil, da je Turčija varna država ter da bo tudi ob morebitnem pridržanju ali zasliševanju stvar hitro končana.

Kritik savdskih oblasti in kolumnist Washington Posta, ki je Savdsko Arabijo lani zapustil iz strahu za lastno varnost, je bil ubit kmalu po prihodu na savdski konzulat v Carigradu 2. oktobra. V konzulat je šel urejat dokumentacijo za poroko z zaročenko, turško akademikinjo, ki ga je medtem čakala pred poslopjem.

Kot je dejala Hatice Cengiz, so s Hašokdžijem ravnali dobro, ko je konzulat prvič obiskal teden prej. Zaročila sta se pred štirimi meseci. Dejala je še, da ji savdski predstavniki niso izrekli sožalja.

Policija v Carigradu je sporočila, da je Hatice Cengiz pod 24-urno policijsko zaščito, niso pa pojasnili, zakaj.

Turčija pozvala k izročitvi osumljencev
Sprenevedanje Riada glede usode Hašokdžija je povzročilo mednarodno ogorčenje in največjo diplomatsko krizo savdskega kraljestva po terorističnih napadih 11. septembra 2001, v katerih so bili vpleteni savdski državljani.

V četrtek je Savdska Arabija prvič sporočila, da dokazi v preiskavi kažejo na načrtovan umor oporečniškega novinarja. Sprva so dolgo trdili, da je Hašokdži živ zapustil konzulat, nato pa so sporočili, da je umrl med pretepom. Turški preiskovalci medtem pravijo, da so Hašokdžija pred smrtjo mučili, njegovo truplo pa razkosali. Trupla še vedno niso našli, Riad pa trdi, da ne vedo, kje je.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je dejal, da 18 aretiranih v Savdski Arabiji "mora vedeti", kdo je ubil novinarja in kje je njegovo truplo. Tisti, ki je "izdal ukaz" za umor, mora biti kaznovan, osumljenci pa morajo biti izročeni Turčiji, kjer bi se jim sodilo, je dejal.

Savdski generalni tožilec naj bi sicer v okviru preiskave umora novinarja v nedeljo pripotoval na pogovore v Carigrad, kjer se bo srečal z glavnim turškim tožilcem.

Riad: Mi jim bomo sodili
Medtem je zunanji minister Savdske Arabije Adel Al Džubeir že sporočil, da bodo osumljencem za umor Hašokdžija sodili doma. S tem je zavrnil zahtevo Turčije po izročitvi 18 Savdijcev.

"Glede vprašanja izročitve; posamezniki so savdski državljani. Pridržani so v Savdski Arabiji, preiskava poteka v Savdski Arabiji in tudi kazensko preganjani bodo v Savdski Arabiji," je na regionalnem obrambnem forumu v Bahrajnu dejal Džubeir.

Ob tem je savdski minister izrazil zaupanje v trdnost odnosov med Riadom in Washingtonom kljub "medijski histeriji" v povezavi z umorom Hašokdžija.

Ameriški obrambni minister James Mattis pa je na istem forumu poudaril, da ZDA ne bodo tolerirale tovrstnih neusmiljenih dejanj. "Vsaka država, ki se ne drži mednarodnih norm in vladavine prava, spodkopava regionalno stabilnost v času, ko jo najbolj potrebujemo," je zatrdil.

Ameriško zunanje ministrstvo je zaradi umora Hašokdžija že odvzelo vizume oziroma jih v prihodnje ne bodo izdali 21 državljanom Savdske Arabije. Mattis pa je napovedal nove ukrepe.

Merklova in Macron za usklajen odziv na umor
Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Emmanuel Macron sta se zavzela za usklajen odziv Evrope na umor savdskega novinarja. Merklova in Macron sta se v pogovorih zavzela za uskladitev sankcij v zvezi s prodajo orožja.

Nemška kanclerka je v preteklih dneh poudarjala, da Nemčija Savdski Arabiji ne bo dostavila orožja, dokler ne bo razjasnjeno ozadje umora. Macron pa je v petek dejal, da so pozivi k ustavitvi prodaje orožja "čista demagogija" in da bi v primeru sankcij te morale obsegati vse sektorje, denimo tudi izvoz avtomobilov, kjer prednjači prav Nemčija.

Voditelja sta imela po navedbah francoske vlade "mirno izmenjavo mnenj" na to temo. Strinjala sta se, da nadalje noben od njiju ne bo sporočal stališč brez posvetovanja na evropski ravni.