Namen obiska Ortege je bilo srečanje s Fidelom Castrom, fotografi pa so bili povabljeni le na srečanje z njegovim bratom Raulom. Foto: EPA
Namen obiska Ortege je bilo srečanje s Fidelom Castrom, fotografi pa so bili povabljeni le na srečanje z njegovim bratom Raulom. Foto: EPA
Fidel Castro
Kubance vse bolj zanima, če se bo Fidel sploh še kdaj uradno vrnil na oblast. Foto: EPA

Castro in Ortega sta razpravljala o kubanski podpori nikaragovskemu energetskemu omrežju ter izobraževalnemu in zdravstvenemu sistemu v državi, sta pa v štiriurnem pogovoru prijatelja obdelala tudi globalne in regionalne zadeve. "Srečanje med voditeljema je bilo namenjeno poglobitvi medsebojnih odnosov med Kubo in Nikaragvo. Tovariš Fidel je bil zelo zadovoljen s sestankom z Danielom," je v sporočilu za javnost zapisala kubanska vlada.

Ortega se je pozneje srečal še s Fidelovim bratom Raulom, podpredsednikom Carlosom Lagejem in drugimi predstavniki oblasti, ki med Castrovo odsotnostjo vodijo otoško državo.

Ortega že tretji obiskovalec Castra
Srečanje Castra s predsednikom Nikaragve je bilo že njegovo tretje srečanje z latinskoameriškim zaveznikom v zadnjih dveh tednih, pred njim je ta čast doletela že venezuelskega predsednika Huga Chaveza in bolivijskega voditelja Eva Moralesa.

Kuba, Venezuela, Bolivija in Nikaragva so oblikovale zavezništvo, ki se imenuje Bolivarska alternativo za Amerike (ALBA), ki se imenuje po Simonu Bolivarju in nasprotuje vplivu ameriške politike v regiji.

Castrovo zdravje iz dneva v dan boljše
Kubanske oblasti trdijo, da se je zdravje Castra, ki je oblast svojemu bratu predal 31. julija lansko leto, vidno izboljšalo. To dokazujejo tudi prav srečanja z zavezniki in številni članki, ki jih je "el comandante" objavil v kubanskih medijih in ki kritizirajo predvsem politko ZDA in predsednika Georgea Busha.

Kljub vsemu pa natančni podatki o Castrovem zdravju, njegovem prehranjevanju in kje se nahaja, ostajajo dobro varovana državna skrivnost.