Castra so v javnosti nazadnje videli aprila lani ob koncu kongresa komunistične partije. Foto: EPA
Castra so v javnosti nazadnje videli aprila lani ob koncu kongresa komunistične partije. Foto: EPA

85-letni Castro, ki se je v javnosti nazadnje pojavil aprila lani, je petkov javni nastop izkoristil za predstavitev nenapovedane knjige z naslovom Fidel Castro: gverilec časa, ki obsega kar tisoč strani, v njej pa nekdanji kubanski predsednik opisuje svoje življenje od otroštva do vzpona na oblast v kubanski socialistični revoluciji.

Na predstavitvi je dejal, da je dolžnost vsakega Kubanca, da se do zadnjega trenutka bori za Kubo, planet in človeštvo. Predstavitev je trajala kar šest ur, knjiga v dveh delih pa temelji na pogovorih med Castrom in novinarko Katiusko Bianco.

Predstavitve sta se udeležila tudi kulturni minister Abe Prieto in vodja društva kubanskih pisateljev Miguel Barnet, ki je dejal, da so Castrovi spomini "živi kot 3D-film".

Knjiga se začne s prvimi spomini na otroštvo in se konča z viškom kubanske revolucije decembra leta 1958.

Castro se je na predstavitvi razgovoril tudi o aktualnih dogodkih in pohvalil latinskoameriške študente, ki se postavili v bran pravici do brezplačnega izobraževanja.

Spomnil se je tudi svojega prijatelja in zaveznika venezuelskega predsednika Huga Chaveza, ki je po njegovih besedah naredil več za venezuelski narod kot kdor koli drug.

Castro je po hudi bolezni oblast leta 2006 predal svojemu mlajšemu bratu Raulu in od takrat se le redko pojavlja v javnosti, vendar vseeno občasno objavi kakšno kolumno v komunističnem glasilu Granma.