Steinmeier je bil v zadnjem času kritičen tako do turških oblasti kot do Trumpa. Foto: Reuters
Steinmeier je bil v zadnjem času kritičen tako do turških oblasti kot do Trumpa. Foto: Reuters

Desnosredinska stranka CDU, ki je skupaj z levosredinskimi socialdemokrati (SPD) v nemški vladajoči koaliciji, je Steinmeierja podprla po pogovorih vodilnih predstavnikov SPD-ja ter CDU-ja in njene sestrske stranke na Bavarskem, Krščansko-socialne unije (CSU). Zadnja še ni privolila v podporo Steinmeierju. CSU bo svojo odločitev o predsedniku sporočil danes popoldne, pričakovati pa je, da ne bo nasprotoval Steinmeierju.

Ko bo kandidat uradno določen, ga morajo nemški poslanci in predstavniki 16 nemških zveznih dežel 12. februarja potrditi za predsednika države.

Vodje koalicijskih strank so se o imenovanju kandidata za naslednika sedanjega predsednika Joachima Gaucka pogajali več mesecev. 76-letni nekdanji pastor iz nekdanje Nemške demokratične republike se zaradi visoke starosti ne poteguje za nov mandat.

Oster Trumpov kritik
Steinmeier je bil v zadnjih mesecih eden najostrejših kritikov Donalda Trumpa, ki je prejšnji teden zmagal na predsedniških volitvah v ZDA. Dan po Trumpovi izvolitvi je posvaril, da bo ameriška zunanja politika postala bolj nepredvidljiva in bo "otežila zadeve". Kritičen je tudi do ravnanja turških oblasti po neuspelem vojaškem udaru 15. julija, češ da so ukrepi po puču izgovor za zatiranje opozicije.

Mandat nemškega predsednika traja pet let. Čeprav je njegova vloga večinoma protokolarne narave, predsednik države Nemčijo predstavlja v svetu in uteleša moralne standarde v državi.