Prejšnji teden je predsednik katalonske regionalne vlade Carles Puigdemont podpisal deklaracijo o neodvisnosti Katalonije, a hkrati zamrznil njeno izvajanje. Madrid zahteva, da od tega odstopi. Foto: Reuters
Prejšnji teden je predsednik katalonske regionalne vlade Carles Puigdemont podpisal deklaracijo o neodvisnosti Katalonije, a hkrati zamrznil njeno izvajanje. Madrid zahteva, da od tega odstopi. Foto: Reuters
Katalonija
Novi rok za katalonske oblasti, da se izjasnijo glede razglasitve neodvisnosti, se izteče v četrtek. Foto: Reuters
Mariano Rajoy
Španski premier Mariano Rajoy ostaja trdno pri svojih stališčih. Foto: Reuters
Madrid svari Barcelono pred odvzemom avtonomije

Madrid je namreč za četrtek postavil rok, do katerega mora regionalna katalonska vlada odstopiti od simbolične razglasitve neodvisnosti, ki jo je Puigdemont oznanil prejšnji teden, oziroma da pojasni, ali je neodvisnost sploh razglasil. Če tega ne bo storila, naj bi Madrid prevzel neposredni nadzor nad regijo.

Če se bo španski premier Mariano Rajoy za to odločil, bo trajalo od tri do pet dni, preden bo regionalna avtonomija ukinjena.

Medtem pa Madrid grozi, da bo avtonomijo ukinil, če bo Puigdemont vztrajal pri prizadevanjih za neodvisnost pokrajine. Svarilo je Barceloni izrekla podpredsednica španske vlade Soraya Saenz de Santamaría, premier Rajoy pa je Puigdemonta pozval k razumu. "Prosim vas, delujte razumno, uravnoteženo, dajte prednost interesom vseh državljanov. Odgovorite preprosto, kar ni težko, na vprašanje: Ali ste razglasili neodvisnost Katalonije?" je v parlamentu izjavil Rajoy. Dodal je: "Če ste razglasili neodvisnost, se mora vlada odzvati na določen način; če je niste, se bomo lahko pogovarjali tu, v parlamentu."

155. člen ustave, ki bi vladi v Madridu omogočil, da prevzame neposreden nadzor nad Katalonijo, še nikoli ni bil uporabljen. Če bi bil, bi to še dodatno zaostrilo najhujšo politično krizo v Španiji v zadnjih desetletjih, ki jo je sprožil prepovedani referendum o neodvisnosti Katalonije. Na njem je 90 odstotkov volivcev glasovalo za samostojnost, čeprav je bila udeležba zgolj 43-odstotna.

Puigdemont je po referendumu podpisal deklaracijo o neodvisnosti, a hkrati zamrznil njeno izvajanje in predlagal pogovore z vlado, kar v Madridu ves čas zavračajo.

"Katalonija je evropski problem"
Katalonski zunanji minister Raül Romeva je izrazil pričakovanje, da bo katalonsko vprašanje del pogovorov na dvodnevnem vrhu Evropske unije, ki bo konec tedna v Bruslju, čeprav uradno ne bo na dnevnem redu.

"Katalonija ni in po pričakovanjih tudi ne bo uradno na dnevnem redu vrha EU-ja, a zagotovo bo del pogovorov, saj je to evropsko vprašanje, ki ga je treba obravnavati politično," je dejal katalonski zunanji minister. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker ima v četrtek predvideno srečanje z vodjo opozicijskih španskih socialistov Pedrom Sánchezom, je poudaril katalonski minister in ob tem menil, da bi bilo normalno, če bi Juncker govoril tudi s katalonskimi predstavniki.

Minister je poudaril, da se Madrid še naprej odziva z represijo in nasiljem, pri čemer je izpostavil nedavni aretaciji voditeljev civilnih združenj, ki zagovarjata neodvisno Katalonijo, Jordija Cuixarta in Jordija Sáncheza. "To sta politična zapornika, nedolžna človeka, ki jima je prostost odvzeta zaradi njunih mnenj," je poudaril Romeva. "V časih, ko bi morala politika voditi dejanja, je to vsaj presenetljivo," je še opozoril katalonski minister.

Za Katalonijo po ministrovih besedah ni alternative za pogajanja s špansko vlado, ki pa je žal vkopana z "legalističnim stališčem" in se izogiba dialogu. Katalonska stran poziva k dialogu in se zaveda, da zunanje posredovanje ni mogoče, če ne bo zanj tudi španska vlada. "Legitimna katalonska pričakovanja morajo biti konstruktivno naslovljena v obstoječem okviru. To je mogoče. Ne gre za problem zakonitosti, gre za očiten problem pomanjkanja politične volje," je poudaril katalonski minister.

Madrid svari Barcelono pred odvzemom avtonomije