"Ali želite, da Katalonija postane neodvisna država v obliki republike?" se bo glasilo vprašanje na referendumu. Foto: Reuters

V Kataloniji bodo referendum izvedli 1. oktobra, na katerem bodo odločali o neodvisnosti od Španije. Vladna koalicija je zdaj predstavila zakon, s katerim bi Katalonijo umaknili iz španskega pravnega sistema, s čimer bi olajšali izvedbo referenduma. S tem poskušajo regionalne oblasti obiti vse praktične in pravne ovire, ki stojijo na poti organizacije referenduma po zgledu škotskega iz leta 2014.

"Če bo večina za oblikovanje katalonske republike, bo seveda neodvisnost treba razglasiti nemudoma," je dejala predstavnica vladajoče koalicije Gabriela Serra. Kot so dodali, bodo ob izglasovanem za neodvisnost razglasili v 48 urah. Če bo na referendumu večina proti, bodo razpisali predčasne volitve za oblikovanje nove regionalne vlade.

Zakon vsebuje tudi določila, ki bi oblastem nudila ustrezno zakonsko podlago za sprejetje nove katalonske ustave in razpis parlamentarnih volitev, če bodo na referendumu zmagali podporniki neodvisnosti. Predlog bodo vložili v regionalni parlament, v katerem imajo večino, o njem pa naj bi odločali konec avgusta.

Madrid referendumu nasprotuje
Po letih prizadevanj za večjo avtonomijo so se v Kataloniji v zadnjih letih okrepila tudi prizadevanja za izvedbo zavezujočega referenduma o neodvisnosti. A zatika se pri izvedbi, saj Madrid neomajno nasprotuje tovrstnemu glasovanju, ki je po mnenju španske vlade v nasprotju z ustavo. Temu je že večkrat pritrdilo tudi špansko ustavno sodišče.

Katalonija, bogata španska pokrajina s 7,5 milijona prebivalcev, že dolgo zahteva večjo avtonomijo. Separatistični politiki poleg tega že več let poskušajo od centralne vlade v Madridu pridobiti dovoljenje za izvedbo referenduma o neodvisnosti po zgledu referenduma na Škotskem, ki se je leta 2014 končal z zavrnitvijo samostojne poti.