Kako, če sploh, se bosta Barcelona in Madrid dogovorila glede izvedbe referenduma, še ni jasno. Foto: Reuters
Kako, če sploh, se bosta Barcelona in Madrid dogovorila glede izvedbe referenduma, še ni jasno. Foto: Reuters
Katalonija
Navdušenje nad novico o izvedbi referenduma v Barceloni. Foto: Reuters
Katalonija napovedala referendum o neodvisnosti

"Rezultat - da ali ne - bo ta vlada sprejela kot mandat," je dejal predsednik katalonske regionalne vlade Carles Puigdemont, ki je namero za izvedbo tovrstnega referenduma, ki mu v Madridu ostro nasprotujejo, naznanil že lansko jesen.

Katalonija, bogata španska pokrajina s 7,5 milijona prebivalcev, že dolgo zahteva večjo avtonomijo. Separatistični politiki poleg tega že več let poskušajo od centralne vlade v Madridu pridobiti dovoljenje za izvedbo referenduma o neodvisnosti po zgledu referenduma na Škotskem, ki se je leta 2014 končal z zavrnitvijo samostojne poti.

Večina jih podpira izvedbo referenduma
Katalonci so glede tega vprašanja razdeljeni – glede na najnovejšo anketo jih je 48,5 odstotka proti neodvisnosti, 44,3 odstotka pa za, vendar pa jih tri četrtine podpira izvedbo referenduma. V poskusih, da bi glasovanje izvedli, pa so katalonske oblasti do zdaj vedno naletele na ovire. Kot trdijo v Madridu, bi bilo to v nasprotju z ustavo in bi ogrozilo enotnost Španije.

Leta 2014 simbolično glasovanje
Leta 2014 je po ustavni prepovedi izvedbe uradnega referenduma takratni regionalni voditelj Artur Mas izpeljal simbolično glasovanje. Na njem je 80 odstotkov udeležencev izbralo neodvisnost, udeležilo pa se ga je le 2,3 milijona od 5,4 milijona volilnih upravičencev. Ker je bilo tudi to neobvezujoče glasovanje v nasprotju z odločitvijo ustavnega sodišča, se je Mas znašel na sodišču, kjer ga je doletela dvoletna prepoved opravljanja javnih funkcij.

Madrid ima moč v svojih rokah
Puigdemont kljub temu vztraja pri novi izvedbi referenduma, ki naj bi bil tokrat zavezujoč. Iz Madrida je glede na napovedi sicer pričakovati enako ostro nasprotovanje kot v preteklosti. V prvem koraku bo španska vlada verjetno skušala referendum sodno prepovedati, poleg tega pa bi se lahko sklicevala na 155. člen v ustavi, s čimer bi začasno ustavila regionalno avtonomijo Katalonije, kar bi močno ogrozilo izvedbo glasovanja, piše Guardian. Z uveljavitvijo tega člena bi namreč lahko Madrid zaprl šole po Kataloniji, tako da v njih ne bi mogli postaviti volišč, in celo prevzel nadzor na katalonsko policijo.

Katalonija napovedala referendum o neodvisnosti