Čečenski predsednik Ramzan Kadirov. Foto: EPA
Čečenski predsednik Ramzan Kadirov. Foto: EPA

"Ne moremo potrditi, da je bil v napadu ubit tudi Umarov, dokler ne bomo dobili izvidov obdukcije trupel vojakov," so izjavo čečenskega predsednika Ramzana Kadirova objavili na vladni spletni strani. Doku Umarov se je razglasil za severnokavkaškega emirata. Pod njegovim vodstvom so letos med drugim izpeljali napad na hidroelektrarno Sajano-Šušenska na jugu Sibirije, v katerem je umrlo 70 ljudi.

Pred dnevi je ruski predsednik Dmitrij Medvedjev dejal, da vse bolj pogosti izgredi v Čečeniji, Ingušiji in Dagestanu predstavljajo velik problem na tem območju. V preteklih mesecih je bilo več napadov. Lokalni voditelji menijo, da so se zgodili zaradi vse večjega krvnega maščevanja, revščine in islamizma.

Specialne enote so v petek izvedle operacijo, v kateri so s helikopterja streljali na skupino osumljenih upornikov. Spopad je potekal 30 kilometrov iz glavnega mesta Grozni, v bližini vasi Šalaz.

Med drugim je eksplozija odjeknila tudi v sosednji ruski republiki Dagestan, v katerem so življenje izgubili najmanj trije ljudje.