Kandidat Jiři Drahoš med oddajo glasovnice na volišču v Pragi. Foto: Reuters
Kandidat Jiři Drahoš med oddajo glasovnice na volišču v Pragi. Foto: Reuters
Praga
Volišča na Češkem bodo odprta v petek od 14. do 21. ure in v soboto od 7. do 13. ure. Prvi rezultati bodo znani v soboto popoldne. Foto: Reuters
Čehi v drugem krogu volijo predsednika

V prvem krogu je Zeman prejel 38,6 odstotka, Drahoš pa 26,6 odstotka glasov. Zadnje javnomnenjske raziskave napovedujejo tesno zmago Drahošu, a je 10 odstotkov volivcev še neodločenih.

V četrtkovi televizijski razpravi sta oba kandidata podprla nadaljnjo integracijo Unije, čeprav je bil Zeman v prejšnjem mandatu občutno bolj usmerjen proti Moskvi in Kitajski kot Bruslju, oba kandidata pa sta zavrnila begunske kvote, za Radio Slovenija poroča Polona Fijavž.

Nekdanji svetovalec predsednika Vaclava Havla in politični analitik Jiři Pehe je prepričan, da so volitve le referendum o Zemanu in da je češka družba popolnoma razdeljena, možnosti pa ocenjuje na 50 proti 50.

V eni zadnjih javnomnenjskih anket, ki jo je v začetku tedna objavil dnevnik MF Dnes, je 47 odstotkov vprašanih dejalo, da bodo zagotovo volili Drahoša, 43 odstotkov se je izreklo za Zemana. Približno deset odstotkov vprašanih je bilo še neodločenih.

Predsednik na Češkem imenuje sodnike, vodje Centralne banke in mandatarja za sestavo vlade. Zmagovalcu parlamentarnih volitev Andreju Babišu so poslanci izrekli nezaupnico, a mu je Zeman obljubil nov mandat. Če zmaga Drahoš, se to skoraj zagotovo ne bo zgodilo.

Tesne javnomnenjske ankete
V javnomnenjski raziskavi češke televizije ČT, ki so jo objavili v nedeljo, sta kandidata še bolj izenačena. Zeman je tukaj dobil 45,5 odstotka podpore, Drahoš pa 45 odstotkov. Tudi v tej javnomnenjski raziskavi je bilo neodločenih še 9,5 odstotka vprašanih.

Na volitvah lahko sodeluje 8,5 milijona volivcev. Volišča so se odprla ob 14. uri, zaprla pa se bodo ob 21. uri. V soboto bodo volišča odprta od 7. do 13. ure. Prve rezultate naj bi objavili v soboto popoldne.

Čehi v drugem krogu volijo predsednika