Veste, kakšna je cena igrač vaših otrok? Foto: EPA
Veste, kakšna je cena igrač vaših otrok? Foto: EPA
Iz kitajskih tovarn redno poročajo o nevzdržnih delovnih razmerah. Foto: EPA
Sturdy Products med drugim proizvaja tudi priljubljene Mattelove barbike. Foto: EPA
Razodetje stanja v Foxconnu je lani dvignilo veliko prahu. Foto: EPA

Na sumljive razmere v tovarni Sturdy Products je opozoril samomor 45-letne uslužbenke Hu Nianzhen, ki je maja skočila s strehe tovarne, potem ko je bila dalj časa izpostavljena verbalnemu nasilju vodilnih. Njeni kolegi so pozneje delovno okolje opisali kot napeto in se pritožili zaradi zahtevnega dela.
Preiskava, ki jo povzema Guardian, navaja, da zaposlene skrbijo tudi strupene kemikalije, številni izmed 6.000 zaposlenih pa morajo delati dodatnih 120 ur mesečno, da bi zadostili potrebam zahodnih trgovin po najnovejših igračah.
Tovarna Sturdy Products (ang. "trpežni izdelki", op. a.) izdeluje igrače za giganta Mattel, ki je ravno po podatkih iz prejšnjega meseca imel 54 milijonov evrov dobička v zadnjem četrtletju, ki mu ga je zagotovila zlasti dobra prodaja barbik in igrač Cars 2. Samo ti so po vsem svetu prinesli že 342 milijonov evrov in s tem prehiteli film, po katerem so izdelani.
Vrsta zvenečih imen
Sturdy Products, ki stoji v Šenženu, proizvaja tudi igrače za ameriško verigo Walmart, med znamkami pa najdemo uveljavljena imena, kot so veriga Thomas the Tank Engine, avtomobilčki Matchbox, Cars, Zgodba igrač, Barbie, Fisher Price, Scrabble in Hot Wheels.
Tajno preiskavo so izvedli s pomočjo organizacije za človekove pravice Sacom, ki je letos že pomagala razkriti zlorabe v Applovi tovarni Foxconn na Kitajskem (glej okvirček).
Med navedenimi obtožbami proti tovarni najdemo ...
-
Zaposlovanje 14-letnika. Osebje je poročalo tudi o navzočnosti drugih otroških delavcev.
- Rutinske čezmerne nadure. Uslužbenci so morali podpisati "prostovoljni" dokument, po katerem so se strinjali z delom prek najvišje pravne meje nadur 36 ur na mesec. V povprečju so delali 120 ur nadur mesečno.
- Težko delovno okolje, v katerem so se delavci potožili nad zlorabami vodstva. Eno delavko, ki se je poškodovala za tekočim trakom, so nadrli in jo poslali nazaj na delo - čeprav bi potrebovala zdravniško pomoč.
- Zaskrbljenost zaradi uporabe nevarnih kemikalij in slabega prezračevalnega sistema. Trije delavci naj bi zboleli, med revizijo tovarne pa so morali skrivati lonce lepil in razredčil.
- Uslužbenci trdijo, da jim je tovarna plačala, da so med revizijami dajali zavajajoče odgovore, v nasprotnem primeru pa bi bili oglobljeni. Preračunavanje plač različnih delavcev je pokazalo arbitrarnost.
Opozorilo staršem
Sacom zdaj starše opozarja, da naj dvakrat premislijo, preden kupijo omenjene igrače. "Mattel, Walmart in Disney, priznane družbe igrač, vedno trdijo, da se strogo ravnajo po lokalnih zakonih in se držijo njihovih pravil obnašanja. Objestne kršitve v Sturdy Productsu, vključno s čezmernimi nadurami, arbitrarnimi plačami, nepravičnimi kaznimi, otroško delovno silo in brezbrižnostjo do zdravja, dokazujejo, da so zaobljube le prazne fraze. Ni nikakršnega učinkovitega mehanizma uveljavljanja zakonov in pomoči za delavce," ugotavlja predstavnica Sacoma.

Ob tem je izpostavila, da je za kršitve kriv tudi mednarodni svet industrije igrač, ki bi moral nadzorovati industrijo. Poleg tega bi se morale družbe že zavedati nevarnosti sodelovanja s Sturdy Productsom, potem ko je prejšnja preiskava leta 2007 razkrila podobne težave.

Pri Disneyju in Walmartu so zdaj sprožili svojo lastno preiskavo, češ da jemljejo "te zadeve zelo resno". Mednarodni svet industrije igrač pa se brani, rekoč, da je "dejstvo, da so delovni pogoji na Kitajskem zdaj zaradi našega nadzora precej boljši".

AFERA V FOXCONNU:
Proizvajalec Foxconn s sedežem v Tajvanu je bil lani deležen izjemno slabe reklame, potem ko je veliko izmed njegovih 800.000 uslužbencev storilo samomor. Foxconn izdeluje večino izdelkov velikih imen elektronike, med drugimi izdelke Appla, Della, HP-ja, Nintenda in Sonyja. Tudi Foxconn ima svojo največjo podružnico v Šenženu, kjer podjetje vodi velikanski industrijski park Foxconn City s 15 večnadstropnimi tovarnami, vsaka namenjena eni stranki. Tu so se zgodili samomori in poskusi samomorov (tovarna trdi, da jih je preprečila 20). Neki 23-letni delavec za tekočim trakom je lani umrl od izčrpanosti zaradi dela.
Foxconn vodijo v veliki tajnosti, vrata tovarn le redko odpira zunanjemu svetu, medijskim preiskavam in vprašanjem pa se rutinsko izogiba. V odgovor na samomore je podjetje stavbe obdalo z mrežami, najelo svetovalce, pripeljalo budistične menihe, zamenjalo nekaj delavcev z roboti, uslužbencem pa dalo v podpis dokument, da "ne bodo poskušali storiti samomora".