Miro Cerar in Ban Ki Mun sta se srečala pred Cerarjevim odhodom iz New Yorka. Foto: OZN
Miro Cerar in Ban Ki Mun sta se srečala pred Cerarjevim odhodom iz New Yorka. Foto: OZN

Iz urada generalnega sekretarja Združenih narodov so sporočili, da sta Ban Ki Mun in Miro Cerar govorila o zadnjem razvoju dogodkov na Zahodnem Balkanu, vključno s krizo prebežnikov. Ban je znova poudaril potrebo po enotnem evropskem odgovoru na krizo ter potrdil podporo Svetovne organizacije pri spoprijemanju z izzivi, ki so povezani z njo. Izpostavil je uveljavljanje splošne solidarnosti pri prerazporeditvi prebežnikov, s Cerarjem pa sta se strinjala, da jih je treba obravnavati na človeški način.

Iz premierjevega kabineta so ob tem sporočili, da je Ban Ki Muna zanimal slovenski pogled na razmere na Zahodnem Balkanu, saj so tudi v ZN-u tam opazili določene napetosti. Cerar je potrdil, da je položaj malce napet, kot eno od rešitev, ki bi pripomogla k ustalitvi razmer, pa je navedel pridružitev Črne gore zvezi Nato.

"Napredek je, da se Američani in Rusi pogovarjajo"
Cerarja je zanimal Banov pogled na reševanje krize v Siriji. Ban je povedal, da je v stalnem stiku s članicami Varnostnega sveta ZN-a in da jih redno poziva k sodelovanju. Cerar je še pred srečanjem za slovenske medije izjavil, da je še prezgodaj za oceno, ali je bil med druženjem svetovnih voditeljev dosežen kakšen napredek glede reševanja sirske krize. "Vsekakor pa mislim, da je napredek v tem, da se Američani in Rusi pogovarjajo. Čeprav vidimo, da so kar precejšnja neskladja, pa je res, da niti Evropa niti katera od teh velesil ne more sama rešiti tega vprašanja," je povedal Cerar.

Premier je dodal še, da je splošna razprava svetovnih voditeljev v Združenih narodih kraj, kjer se lahko najde dogovor in kjer lahko voditelji velesil prisluhnejo tudi drugim državam. "Slovenija ni ostala neopažena. Naše mnenje se je slišalo in mi smo na svetovnem zemljevidu. Verjamem, da bomo lahko tako delovali tudi v prihodnje. Postalo je očitno, da je krizo treba rešiti, in mislim, da smo v nekem prelomnem obdobju. Verjamem, da se bo zdaj zadeva intenzivirala," je menil Cerar.

Banove čestitke Sloveniji
Ban je med srečanjem s Cerarjem čestital Sloveniji za predsedovanje drugemu odboru Generalne skupščine ZN-a za gospodarstvo in finance, ki ga vodi slovenski veleposlanik Andrej Logar. Ta želi pri kolegih doseči red in disciplino pri delu odbora.