Miro Cerar je svoj govor na splošni razpravi imel v sredo, danes pa ima na programu še udeležbo na tematski razpravi o vzdrževanju mednarodnega miru in varnosti, na kateri bo tudi govoril. Foto: Reuters
Miro Cerar je svoj govor na splošni razpravi imel v sredo, danes pa ima na programu še udeležbo na tematski razpravi o vzdrževanju mednarodnega miru in varnosti, na kateri bo tudi govoril. Foto: Reuters
Miro Cerar
Premier Miro Cerar je v svojem govoru na 70. zasedanju Generalne skupščine ZN-a omenil glavne vroče svetovne teme, posebej poudaril pomen spoštovanja človekovih pravic in pozval stalne članice Varnostnega sveta ZN, naj sodelujejo pri ohranjanju mednarodnega miru in varnosti v skladu z njihovim mandatom. Foto: Reuters
Voditelje vsega sveta nagovoril tudi Cerar

"Soočamo se z ogromnim humanitarnim izzivom. Veliki valovi beguncev in migrantov bežijo s svojih domov, stotine umirajo v iskanju boljšega življenja. Velik obseg sedanje humanitarne krize potrebuje odločen in takojšen odziv celotne mednarodne skupnosti na načelih solidarnosti, humanosti in deljene odgovornosti. Tem ljudem je treba pomagati," je povedal slovenski premier Miro Cerar.


Premier Miro Cerar se bo danes sešel z generalnim sekretarjem Združenih narodov Ban Ki Munom. Skupaj z njim obisk končuje tudi zunanji minister Karl Erjavec.

Treba bo povečati pomoč državam, ki gostijo največ beguncev in odločneje ukrepati za trajne politične rešitve v državah, od koder begunci prihajajo in ob tem zavrniti skrajne ideologije.

Cerar je pri tem omenil vojne v Siriji, Iraku, Libiji, Gazi, Jemnu, Južnem Sudanu, Srednjeafriški republiki in drugje, ki se prelivajo čez meje, njihove posledice pa se čutijo po svetu. Položaj je še slabši zaradi nasilnega ekstremizma in Islamske države (IS) ter drugih terorističnih skupin. "To se mora končati. Varnostni svet, še posebej stalne članice, pozivamo, naj presežejo delitve in najdejo način za učinkovitejše reševanje tega vse slabšega položaja v skladu s primarno odgovornostjo za ohranjanje mednarodnega miru in varnosti."

Pozdravil jedrski dogovor z Iranom
Pristavil je, da tudi Evropi ni prihranjeno, saj se spopadi v Ukrajini nadaljujejo, njena suverenost in ozemeljska celovitost pa sta ogroženi. Pozdravil pa je nedavni jedrski dogovor Irana s svetovnimi silami in ga postavil kot dokaz, da se lahko na miren način rešijo tudi najbolj zapletena vprašanja.

"Slovenija prav tako ostaja zavezana cilju sveta brez jedrskega orožja," je povedal premier in govor sklenil z obljubo, da bo Slovenija vzela nase svoj del odgovornosti za boljši svet.

Slovenija za izboljšanje mednarodnih norm in standardov
V delu govora, posvečenega človekovim pravicam, je poudaril, da je njihovo spoštovanje ključno ustanovno načelo Slovenije kot države in predstavlja enega osnovnih elementov zunanje politike. "Slovenija bo še naprej zagovarjala napreden pristop do vprašanja človekovih pravic in si prizadevala za izboljšanje mednarodnih norm in standardov," je dejal Cerar in spomnil na slovensko kandidaturo v Svet za človekove pravice za obdobje od 2016 do 2018. V govoru ni pozabil na ženske pravice in opisal napredek ter dodal, da se mora prizadevanje za enakopravnost med spoloma nadaljevati.

Svetovni dan čebel
Slovenija je močno dejavna pri varovanju okolja in želi v okvirju tega opozoriti na poseben pomen čebel za trajnostno proizvodnjo hrane ter biološko raznolikost. "Slovenska vlada predlaga razglasitev svetovnega dneva čebel in bo zaprosila ZN za potrditev," je dejal Cerar.

Voditelje vsega sveta nagovoril tudi Cerar