Številni otroci na Irskem so bili zlorabljeni v začetku 20. stoletja. Foto: www.nytimes.com
Številni otroci na Irskem so bili zlorabljeni v začetku 20. stoletja. Foto: www.nytimes.com
Poročilo
Poročilo, ki ga je pripravilo ministrstvo za pravosodje, je dolgo 750 strani. Foto: EPA
Dermot Ahern in Barry Andrews
Dermot Ahern je ob predstavitvi poročila dejal: "V številnih primerih dobrobit otrok ni štela nič in storilce so pustili, da prosto zlorabljajo še naprej, da so za zlo kaznovani nedolžni". Foto: EPA
Na Irskem zlorabljali otroke

Obsežno poročilo o spolnih zlorabah, ki so jih zagrešili duhovniki v dublinski nadškofiji, je rezultat tri leta trajajoče preiskave, ki jo je izvedlo ministrstvo za pravosodje. V poročilu so zapisali, da so štirje nadškofi dublinske nadškofije, sicer največje na Irskem, namerno prikrivali spolne zlorabe otrok, ščitili storilce ter se izogibali roki pravice. Z zlorabami in številnimi pritožbami so bili seznanjeni vsi škofje, ki so na Irskem delovali med letoma 1975 in 2004, a je bila nadškofija preveč zaposlena z zaščito ugleda Cerkve, namesto da bi ščitila otroke.

Cerkev je vedela za zlorabe, a jih je skrivala
V poročilu so zapisali, da je bila Cerkev zaposlena s skrivanjem dogodkov in da je glede zlorab delovala po načelu "ne sprašuj, ne povej". "Dejstvo je, da je prav velika vloga, ki jo igra Cerkev v irskem življenju, tista, ki je dovolila, da so bile zlorabe prikrite in nekaznovane," so še zapisali v poročilu, ki ga je pripravilo ministrstvo za pravosodje. "Dublinska nadškofija se je ukvarjala predvsem s skrivanjem, izogibanjem škandalom, zaščiti ugleda Cerkve in zaščiti njihovega imetja, pri tem pa ni niti pomislila na zlorabljene otroke," so še zapisali v poročilu.

750 strani dolgo poročilo, delo sodnice Yvonne Murphy, temelji na poročilih o več kot 300 otrocih, ki jih je spolno zlorabljalo 46 duhovnikov v dublinski nadškofiji med letoma 1974 in 2004. Poročilo jasno kritizira Katoliško cerkev zaradi njene nezmožnosti oz. nepripravljenosti, da zaščiti nedolžne otroke. Eden od škofov je priznal, da je zlorabil več kot sto otrok, drugi škof pa je povedal, da je več kot 25 let vsake dva tedna zlorabil enega otroka. Skoraj dvakrat več je bilo pritožb o zlorabi dečkov kot deklic.

"Cerkev ustvarila škandal neverjetnih razsežnosti"
Irski pravosodni minister Dermot Ahern je ocenil, da je v poročilu "katalogizirano zlo za zlom, storjeno v imenu tega, kar je bilo dojeto kot višje dobro." "Prebral sem poročilo kot minister za pravosodje. A na človeški ravni - kot oče in pripadnik te družbe - sem občutil gnus in jezo," je povedal minister Ahern. "Gnus nad grozljivimi dejanji, ki so bila storjena otrokom. Jezo nad tistimi, ki so zlorabili nič hudega sluteče otroke in ki za to niso bili kaznovani. Ne moremo se izogniti kruti ironiji tega, da je Cerkev v želji, da bi se izognila škandalu, dejansko ustvarila škandal neverjetnih razsežnosti," je še dodal Ahern.

Irska vlada se je v odzivu na poročilo že opravičila, ker ji ni uspelo zaščititi otrok, ki so bili v cerkveni oskrbi, in se v izjavi zavezala, da se kaj takega ne bo ponovilo. Organizacija Amnesty International je pozvala k takojšnjem razpisu referenduma, na katerem bi potrdili, da se v irsko ustavo zapišejo pravice otrok in na ta način preprečijo nadaljnje zlorabe

Irska Cerkev se spopada s številnimi obtožbami
Rimskokatoliška cerkev na Irskem se že dve desetletji brani obtožb zaradi spolnih škandalov. Današnje poročilo je tako objavljeno le pol leta za zgodovinskim razkritjem, ki je pričalo o telesnem kaznovanju, suženjstvu in posiljevanju otrok v številnih šolah, sirotišnicah in poboljševalnicah na Irskem v začetku 20. stoletja, ki so bila v lasti Cerkve. Takšna poročila sramotijo državo in spodkopavajo avtoriteto Cerkve.

Številne obtožbe spolnih zlorab so se v zadnjem času pojavile tudi v ZDA, Avstraliji, Avstriji, Veliki Britaniji, Kanadi, Franciji in na Poljskem. Papež Benedikt XVI. je spolne zlorabe, ki jih je zagrešila Cerkev, ostro obsodil in dejal, da bi morali vsem duhovnikom soditi. Papež se je med svojim obiskom v ZDA lani srečal tudi z žrtvami spolnih zlorab.

Na Irskem zlorabljali otroke