Avstralski premier je obljubil, da bo vlada naredila vse, kar je v njeni moči, da se taka zgodba ne bo ponovila. Foto: EPA
Avstralski premier je obljubil, da bo vlada naredila vse, kar je v njeni moči, da se taka zgodba ne bo ponovila. Foto: EPA
Sirotišnica
Med letoma 1930 in 1970 so v avstralskih sirotišnicah zlorabili približno 500.000 otrok. Foto: EPA

Premier, ki je govoril na slovesnosti v Canberri, ki so jo priredili za ljudi, zlorabljene v otroštvu, je dejal, da mu je zelo žal za vso bolečino, ki so jo povzročili otrokom in njihovim družinam. "Žal nam je," je povedal Rudd in dodal, "žal nam je za grozljivo tragedijo, s katero ste izgubili otroštvo." "Opravičujem se vam, da ste bili kot otroci odtrgani od svojih staršev in da so vas zaprli v ustanove, kjer so vas pogosto zlorabljali. Opravičujem se vam za fizično trpljenje, čustveno podhranjenost in odsotnost ljubezni, nežnosti in skrbi," je še dejal premier zbranim v Canberri.

Ob tem je Rudd izrazil tudi upanje, da bo državno opravičilo pripomoglo k celjenju ran in da bo pomenilo odločilno točko v avstralski zgodovini. Obljubil je, da bo vlada naredila vse, kar je v njeni moči, da se tovrstna tragedija ne bo ponovila. Dejal je, da je nujno treba poznati preteklost, da se lahko država premakne naprej in ne ponovi grozljive zgodbe. "Resnica je, da je to grozljiva zgodba in da so se dogajale nepredstavljive grozote," je še povedal premier.

Velika Britanija pošiljala otroke v "boljše življenje"
Med letoma 1930 in 1970 je bilo več kot 500.000 otrok žrtev zlorab v sirotišnicah in otroških domovih. Poleg Avstralcev pa so v sirotišnicah živeli tudi otroci iz Velike Britanije, saj je ta v drugi polovici prejšnjega stoletja izvajala program priseljevanja otrok iz revnejših družin, kjer so iz Velike Britanije, v upanju na boljše življenje, otroke pošiljali v Avstralijo in Kanado. Ker so jih z Otoka poslali na silo, so se številnim otrokom zlagali, da so njihovi starši umrli in da jih v Avstraliji čaka boljše življenje, poleg tega pa tudi številni starši niso vedeli, da so njihove otroke poslali čez lužo.

Otroke, približno 130.000 so jih pripeljali iz Velike Britanije, so nato naselili v avstralske sirotišnice in otroške domove, kjer naj bi jih izučili za delo na kmetijah. Ob tem so bili številni otroci žrtve nasilja ter fizične, psihične in spolne zlorabe.

Spomin na grozote še vedno živi
Slovesnosti se je udeležilo približno tisoč ljudi, ki so jih v otroštvu odpeljali od staršev in so živeli v sirotišnicah. Udeleženci so jokali in se medsebojno tolažili, medtem ko je Rudd govoril o zgodbah, ki so mu jih zaupali posamezniki, ki so jih v otroštvu pretepali in spolno zlorabljali. Iz Velike Britanije pa so v nedeljo sporočili, da se bo premier Gordon Brown za prisilno migracijsko politiko opravičil naslednje leto.

"Priznanje je pot k ozdravitvi"
Slovesnosti v Canberri se je udeležila tudi ustanoviteljica sklada za otroške priseljence Margaret Humphreys iz Velike Britanije. "Naš sklad si je več kot 20 let prizadeval za takšno priznanje grozot, ki so se dogajale. Nekaterim med priseljenci je to predstavljalo celo življenje, končno so dobili zadoščenje za njih in njihove družine. Gre za ključen dogodek v zgodovini otroškega priseljevanja, saj je priznanje ključnega pomena, da se lahko ljudje pomirijo s svojo preteklostjo," je povedala Humphreysova.