Ameriški predsedniški par Donald in Melania Trump ter kitajski prvi par Ši Džinping in Peng Lijuan pred vhodom v t. i. Prepovedano mesto, ki je bilo med letoma 1420 in 1912 domovanje kitajskih cesarjev. Prepovedano mesto se razprostira na 72 hektarjih, v njem pa je 980 stavb. Foto: Reuters
Ameriški predsedniški par Donald in Melania Trump ter kitajski prvi par Ši Džinping in Peng Lijuan pred vhodom v t. i. Prepovedano mesto, ki je bilo med letoma 1420 in 1912 domovanje kitajskih cesarjev. Prepovedano mesto se razprostira na 72 hektarjih, v njem pa je 980 stavb. Foto: Reuters
Donald Trump in Ši Džinping
Trump in Ši Džinping med večernim ogledom Prepovedanega mesta. Trump je prvi tuji državnik, ki je obiskal Kitajsko, odkar je bil Ši prepričljivo znova izvoljen na čelo kitajske komunistične partije. Če Trump med predvolilno kampanjo ni skoparil s protikitajsko retoriko, pa je zdaj nekoliko obrnil ploščo in Šija odkrito hvali: "Zelo mi je všeč. Pravim mu prijatelj. Tudi on ima mene za prijatelja," je v ponedeljek med obiskom v Tokiu dejal Trump. Foto: Reuters
Mineva leto dni od zmage Donalda Trumpa

Trumpa in njegovo ženo Melanio so na letališču v Pekingu med drugim pričakali rdeča preproga, vojaška godba in otroci, ki so mahali z ameriškimi in kitajskimi zastavami. Kot piše BBC, je zanimivo, da Trumpovemu predhodniku Baracku Obami ob obisku Kitajske lani septembra, ko se je njegov mandat iztekal, niso razgrnili rdeče preproge, kar je bila nekakšna zaušnica.

Večerja v Prepovedanem mestu
Zakonca Trump sta si po prihodu v družbi kitajskega prvega para ogledala t. i. Prepovedano mesto (angl. Forbidden City), ki je bilo več stoletij dom kitajskih cesarjev. Kot poroča BBC, naj bi Trump Šiju pokazal video svoje vnukinje Arabelle, ki je prepevala v mandarinščini. Ši naj bi recital ocenil z "deset plus". Prva para ZDA in Kitajske sta nato še večerjala v Prepovedanem mestu, kar je po poročanju CNN-a čast brez primere za ameriškega predsednika. Takšnega sprejema namreč na Kitajskem doslej ni bil deležen še noben ameriški državnik.

Trump, v sredo mineva natanko leto dni od njegove zmage na ameriških predsedniških volitvah, se je na družabnem omrežju Twitter, ki je sicer na Kitajskem prepovedan, v svojem in v imenu Melanie zahvalil Ši Džinpingu in njegovi ženi za "nepozabna popoldne in večer v Prepovedanem mestu". "Veseliva se ponovnega srečanja z vama jutri zjutraj."

V četrtek na vrsti resnejši pogovori
Ši in Trump naj bi po pričakovanju v četrtek zagrizla v nekoliko manj prijetne teme, kot sta velik trgovinski primanjkljaj ZDA s Kitajsko, ki je lani dosegel 347 milijard dolarjev, in vprašanje Severne Koreje. Trump namreč od Kitajske pričakuje, da bo bolj pritisnila na svojo sosedo, tako da se bo ta odrekla raketnim in jedrskim poskusom oziroma orožju za množično uničevanje. Kitajci sicer zatrjujejo, da naredijo "dovolj".

Kitajska in ZDA bodo še vrsto let hude tekmice
A kot je za RTV Slovenija poročal dopisnik iz Pekinga Uroš Lipušček, ni realno pričakovati, da bodo pri severnokorejskem vprašanju dosegli enotno stališče. Podobno je tudi pri gospodarskih odnosih in ameriškem primanjkljaju. Kljub osebni simpatiji med obema predsednikoma bodo ZDA in Kitajska še vrsto let hude tekmice, meni Lipušček.

Za ogrevanje posli za devet milijard dolarjev
Ameriška in kitajska podjetja so ob začetku državniškega obiska ameriškega predsednika v Pekingu podpisala 19 pogodb v skupni vrednosti devet milijard ameriških dolarjev. Na slovesnem podpisu pogodb v veliki palači ljudstva v Pekingu sta bila navzoča ameriški sekretar za trgovino Wilbur Ross in podpredsednik kitajske vlade Vang Džang. Podrobnosti pogodb za zdaj niso znane. Vang je dejal, da je bilo današnje podpisovanje šele ogrevanje pred četrtkovo slovesnostjo, na kateri bodo ob navzočnosti Trumpa in kitajskega predsednika Ši Džinpinga podpisane pogodbe o bistveno večjih poslih, med drugim o izvozu plina in soje.

Kitajska je po Japonski in Južni Koreji tretja postaja na Trumpovi turneji. Do konca sledijo še Vietnam in Filipini.

Mineva leto dni od zmage Donalda Trumpa