Vaclav Klaus se bo moral zaradi amnestije, ki je začela veljati 2. januarja, soočiti z ustavno obtožbo. Foto: EPA
Vaclav Klaus se bo moral zaradi amnestije, ki je začela veljati 2. januarja, soočiti z ustavno obtožbo. Foto: EPA

Klaus je namreč za novo leto razglasil amnestijo, ki je zajela kar četrtino oziroma več kot 7.000 zapornikov, poteza pa je takoj naletela na ostre politične kritike in začudenje javnosti.

Vse strani, tako opozicijo kot vlado, leve in desne stranke, pa je najbolj zmotilo Klausovo zaustavljanje postopkov, starejših od osem let, ne glede na njihovo naravo, z edinim pogojem, da zagrožena kazen ne presega 10 let. Med temi ustavljenimi postopki je bilo namreč tudi kar nekaj odmevnih primerov gospodarskega kriminala.

38 za, 30 proti
Od 81 poslancev v češkem senátu, v katerem ima večino levica, je v ponedeljek 38 poslancev glasovalo za vložitev ustavne obtožbe proti predsedniku, 30 pa jih je bilo proti, poroča britanski BBC.

Če bo ustavno sodišče odločilo, da je Klaus kriv, je najhujša zagrožena kazen izguba predsedniškega položaja. A glede na to, da se 71-letnik po dveh mandatih že ta četrtek tako in tako poslavlja od vodenja države, politični analitiki pravijo, da bi bil največji udarec velik madež na Klausovi politični zapuščini.