Vaclav Klaus je presenetil rojake in ob 20. obletnici ustanovitvi Češke na široko odprl vrata zaporov. Foto: EPA
Vaclav Klaus je presenetil rojake in ob 20. obletnici ustanovitvi Češke na široko odprl vrata zaporov. Foto: EPA
Petr Nečas
Do amnestije so kritični tako socialdemokrati kot liberalci in druge konservativne stranke, razen ODS, vladajoča stranka, ki jo je ustanovil evroskeptični Klaus. Foto: EPA

71-letni Klaus, ki slovi kot samosvoj politik neposrednih in občasno tudi nepriljubljenih stališč, se je le tri mesece pred koncem svojega drugega mandata odločil za nepričakovano potezo. Ko je Klaus leta 2003 na predsedniškem mestu nasledil še slovitejšega Vaclava Havla, je poudaril, da ne bo podeljeval amnestij, saj zaupa češkemu pravosodnemu sistemu.

Amnestija ob 20. rojstnem dnevu države
Ob 20. obletnici Češke in sklepu svojega 10-letnega predsednikovanja pa se je Klaus odločil za obsežno pomilostitev kar četrtine izmed 23 tisočih zapornikov na Češkem. Poteza je naletela na začudenje javnosti in tudi ostre politične kritike, a potezo je že podprla vlada Petra Nečasa, ki je kljub politični sorodnosti pogosto tarča predsednikovih kritik.

Klaus je skladno s predsedniškimi pooblastili pomilostil vse obsojence, ki prestajajo zaporne kazni do enega leta, in vse zapornike, starejše od 75 let, ki niso bili obsojeni na več kot 10 let, hkrati pa je ukazal ustaviti pravosodne postopke, ki se vlečejo več kot osem let.

Petkrat več izpuščenih, kot je bilo ocenjeno
Prvotna ocena pravosodnega ministrstva je bila, da bo pomilostitev doletela 1.500 ljudi, nato so številko popravili na 6.000, po novem letu pa je minister Pavel Blazek razkril, da bo pomiloščena kar četrtina vseh zapornikov oz. natančneje 7.416 ljudi, pri čemer se število še spreminja.

Prve zapornike so izpustili že 2. januarja opolnoči, ko je predsednikova amnestija tudi začela veljati. Večina javnosti je pomilostitev sprejela z naklonjenostjo, a slišati je tudi številne glasne pomisleke, še posebej po tem, ko so začeli mediji razkrivati, kdo vse bo izpuščen, predvsem pa to, kakšni postopki bodo ustavljeni.

Glavni kamen spotike - ustavitev postopkov
Vse strani, tako opozicijo kot vlado, leve in desne stranke, najbolj moti Klausovo zaustavljanje postopkov, starejših od osem let, ne glede na njihovo naravo, z edinim pogojem, da zagrožena kazen ne presega 10 let.

Med ustavljenimi postopki je kar nekaj odmevnih primerov gospodarskega kriminala. Izpostavljen je primer Union banke, v kateri je leta 2003 več kot 130 tisoč varčevalcev izgubilo 670 milijonov evrov. Med drugim je bil ustavljen tudi postopek proti nekdanjemu predsedniku Češke nogometne zveze Františku Chvalovskemu, ki se je z goljufijo skušal izogniti poplačilu kredita.

Klausov predhodnik Havel je možnost amnestije uporabil trikrat. Leta 1989 je kot novi in zadnji predsednik Češkoslovaške izpustil več kot dve tretjini izmed 31 tisoč zapornikov.