Argentinska zastava sredi množice vernikov na Trgu svetega Petra v Vatikanu. Foto: EPA
Argentinska zastava sredi množice vernikov na Trgu svetega Petra v Vatikanu. Foto: EPA
Marjan Turnšek
Turnšek je čestital v imenu Slovenske škofovske konference. Foto: BoBo
Janez Janša
Janša je novemu papežu zaželel obilo uspeha, modrosti in duhovne moči. Foto: EPA
Ban Ki Mun
Generalni sekretar ZN-a upa na nadaljevanje dobrega sodelovanja med svetovno organizacijo in Svetim sedežem. Foto: EPA
Barack Obama
Obama je vesel, da novi papež prihaja iz Latinske Amerike. Foto: Reuters

Slovenski škofje so v izjavi izrazili veselje Cerkve v Sloveniji ob izvolitvi Jorgeja Maria Bergoglia za novega papeža. "Prepričani smo, da bo tudi novi papež, podobno kot njegova dva predhodnika, z Božjo pomočjo uspešno izvrševal zaupano poslanstvo in pogumno vodil Katoliško cerkev v zahtevnih časih," so poudarili.

"Bogu smo hvaležni, da nam je v Svetem očetu Frančišku dal novega naslednika apostola Petra, čigar temeljno poslanstvo je, da svoje brate in sestre potrjuje v veri," so zapisali v izjavi slovenski škofje, ki jo je na novinarski konferenci prebral mariborski nadškof metropolit in podpredsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) Marjan Turnšek.

"Izrekamo mu svojo vdanost in kličemo na njegovo odgovorno delo obilen Božji blagoslov. Veselimo se, da prihaja iz Argentine, kjer je Katoliška cerkev živo občestvo. Vse vernike v Sloveniji prosimo, naj delo novega papeža pospremijo z molitvami k svetemu Duhu," so še zapisali.

Tiskovni predstavnik SŠK-ja Andrej Saje je ob tem izrazil izjemno presenečenje slovenske Cerkve in verjetno tudi celotnega sveta ob njegovem imenovanju, čeprav so bila že v času priprav na konklave ugibanja, da bi bil eventualno čas, da bi bil novi papež morda iz Južne Amerike. Glede na to, da je večina katoličanov v svetu špansko govorečih, pa "na koncu koncev to ni niti tako presenečenje", je dodal.

Slovenski premier Janez Janša je v čestitki novoizvoljenemu papežu Frančišku v imenu Vlade Republike Slovenije in v svojem osebnem imenu izrazil iskrene čestitke in mu pri njegovem odgovornem in zahtevnem poslanstvu zaželel obilo uspeha, modrosti in duhovne moči.

"Odnosi med Svetim sedežem in Republiko Slovenijo temeljijo na medsebojnem spoštovanju in se razvijajo v duhu sodelovanja in prijateljstva. Na različnih področjih delimo poglede na številna vprašanja v mednarodni skupnosti, v prizadevanjih za mir v svetu, uveljavljanje človekovih pravic in bolj humano družbo pa nas družijo tudi skupne vrednote," je v čestitki zapisal Janša.

Ob tem je slovenski premier izrazil prepričanje, da nas bodo skupna prizadevanja za blaginjo, pravičnost in razvoj človeške družine vodila tudi v času pontifikata novega papeža in da se bodo dobri odnosi med Slovenijo in Svetim sedežem nadaljevali.

V Buenos Airesu, nadškofiji kardinala Bergoglia, je ob objavi novice, kdo je novi poglavar Cerkve, izbruhnilo navdušenje. Nekaj sto vernikov, ki so bili zbrani pri maši v katedrali v argentinski prestolnici, je bilo najprej presenečenih, nato pa so novico pozdravili z ovacijami. Kmalu so se proti cerkvi na znamenitem trgu Placa de Mayo začele zgrinjati množice.

Čestitke z vsega sveta
Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun je novemu papežu "iz srca čestital" in izrazil pričakovanje, da se bo tudi pod njegovim vodenjem Cerkve nadaljevalo dobro sodelovanje med ZN-om in Svetim sedežem. Ob tem je tudi izrazil upanje, da bo novi papež veliko pozornosti namenil medverskemu dialogu.

Ameriški predsednik Barack Obama je Frančišku izrekel tople želje in dejal, da izbira argentinskega kardinala za novega papeža govori o vse večji pomembnosti Latinske Amerike. Obama je novega papeža označil za "zagovornika revnih in najbolj ranljivih med nami".

Nemška kanclerka Angela Merkel je poudarila, da ne le katoličani, temveč tudi številni drugi od novega papeža pričakujejo smernice, ne le glede vere, temveč tudi glede miru in pravičnosti. Kanclerka je v čestitki še zapisala, da so milijoni vernikov v Nemčiji nestrpno pričakovali ta trenutek.

Francoski predsednik Francois Hollande je v čestitki zapisal, da bo Francija, "zvesta svoji zgodovini in univerzalnim načelom svobode, bratstva in enakosti (...) nadaljevala dialog, kakršnega je vselej vodila s Svetim sedežem".

Veselje, da Cerkev dobiva prvega papeža iz Latinske Amerike - Jorge Mario Bergoglio je bil namreč do zdaj kardinal v Buenos Airesu - so izrazili tudi v brazilski škofovski konferenci. Brazilski škofje so izrazili upanje, da bo argentinski papež "oživil" Cerkev.