Chavez je dejal, da je vsaka zmaga z neprepričljivo večino pirova. Foto: EPA
Chavez je dejal, da je vsaka zmaga z neprepričljivo večino pirova. Foto: EPA

Mnogi so nejeverno gledali, kako mirno in ponižno je poraz na ustavnem referendumu, na katerem so volivci zavrnili možnost neomejenega predsedniškega mandata, sprva sprejel Chavez. Zdaj je opoziciji namenil besede: "Želim si, da bi vedeli, kaj boste storili s to zmago, a jo že prekrivate z drekom. To je 'usrana' zmaga, a je vaša," je bil slikovit kot vedno.

Spravil se je tudi na lokalni časopis, ki je zapisal, da je tesen poraz priznal le zaradi vojaškega pritiska. "Tudi ta novica je sranje."

Glede Španije se je umiril
Pohvalil pa je španskega kralja Juana Carlosa, ker mu je ta čestital za mirno izpeljan referendum. Kraljevo sporočilo bo Chavezu osebno predal španski princ Filip, ki bo tako kot Chavez odpotoval v Argentino, na prisego novoizvoljene predsednice Christine Fernandez de Kirchner. "Seveda bom sprejel čestitko, saj sem džentelmen. To je pozitiven znak," je dejal venezuelski predsednik, goreč pristaš socializma.

Ko spregovori, je vedno zanimivo
Chavez je znan po svojih sočnih, "začinjenih" izrazih. Svoje nasprotnike pogosto imenuje "hlapci imperija", za ameriškega predsednika Georga Busha pa uporablja besedi hudič in osel.

A. P.