Po propadu mirovnega dogovora s talibani v dolini Svat je pakistanska vojska začela odločno ofenzivo proti skrajnežem. Foto: EPA
Po propadu mirovnega dogovora s talibani v dolini Svat je pakistanska vojska začela odločno ofenzivo proti skrajnežem. Foto: EPA

Vodja ameriške obveščevalne agencije Leon Panetta je zagotovil, da lov na prvega moža teroristične mreže Al Kaida ostaja njihova prednostna naloga. Cia je prepričana, da se najbolj iskani človek še vedno zadržuje v Pakistanu, najverjetneje v odročnih predelih na severozahodu države ob meji z Afganistanom.

ZDA zadovoljne z odločnostjo Pakistana
In prav severozahodni del Pakistana je v zadnjih tednih priča siloviti ofenzivi pakistanskih varnostnih sil proti islamskim skrajnežem, ki so si tam ustvarili varna zatočišča. V nasprotju s prejšnjimi ukrepi proti skrajnežem so tokrat ZDA po Panettovih besedah bolj zadovoljne z odločnim odzivom Islamabada v boju proti talibanom in z njimi povezanih pripadnikov Al Kaide.

Na terenu več agentov
"Upamo, da bodo pakistanske vojaške akcije in naše operacije prinesle več možnosti za prijetje," je glede iskanja bin Ladna optimističen Panetta, ki je pojasnil, da je Cia povečala število svojih ljudi in najetih agentov na terenu, s pomembnimi podatki pa jim pomaga tudi tamkajšnje prebivalstvo.

"Na terenu v Pakistanu imamo številne ljudi, ki nam pomagajo iskati tarče in nas oskrbujejo s podatki, ki so potrebni na lovu za Al Kaido," je dejal Panetta.

Beg Al Kaide v druge države?
Toda ob napredku v Pakistanu Panetta opozarja, da bi se lahko vodilni pripadniki Al Kaide preselili v varna zatočišča v drugih državah, kot sta na primer Jemen in Somalija, kjer so še vedno večja območja, ki niso pod nadzorom vlade in so tako idealna pribežališča za skrajneže.

G. V.