Ameriški zapor v oporišču Guantanamo na Kubi je ena najbolj perečih tem in poglavitnih skrbi organizacij za človekove pravice. Foto: Reuters
Ameriški zapor v oporišču Guantanamo na Kubi je ena najbolj perečih tem in poglavitnih skrbi organizacij za človekove pravice. Foto: Reuters
Cia je morala že večkrat zanikati uporabo spornih metod, a dokazi in objave v medijih, ki pričajo o nasprotnem, kar nočejo potihniti. Foto: Reuters

Direktor Cie Michael Hayden je potrdil, da so videotrakove, ki naj bi dokazovali mučenje med zaslišanji, posneli leta 2002 kot del tajnega programa za pridržanje in zaslišanje, ki se je začel z aretacijo osumljenega poročnika Al Kaide, Abuja Zubajdaha.

Demokrati pozivajo k preiskavi
Demokrati v obeh predstavniških domovih so že pozvali h kongresni preiskavi. Ob tem je senator John Rockefeller, demokratski predsednik senatnega obveščevalnega odbora, dejal, da kongres ni bil obveščen o uničenju trakov vse do novembra 2006 - dva meseca po tem, ko so jih obvestili o spornem Ciinem programu.

Predsednik senatnega sodnega odbora, demokrat Patrick Leahy, je ob tem dodal, da je uničenje posnetkov še en problematični vidik programa za zasliševanje, medtem ko so iz ameriške zveze državljanskih svoboščin naravnost dejali, da gre za uničenje dokazov in popolno neupoštevanje zakonov.

Bushev blagoslov
Program za pridržanje in zasliševanje je potrdil ameriški predsednik George Bush leta 2006, po njem pa so teroristični osumljenci podvrženi krutim zasliševalskim postopkom, vključno z zloglasno simulacijo utopitve.

Številne države, ameriški zakonodajalci in skupine za človekove pravice so omenjene postopke ob več priložnostih označili za mučenje.

K. S.