Zapor Guantanamo na Kubi velja za enega od krajev, kjer so Američani pozabili na človekove pravice. Foto: Reuters
Zapor Guantanamo na Kubi velja za enega od krajev, kjer so Američani pozabili na človekove pravice. Foto: Reuters
Iz različnih zaporov so v javnost prišle pretresljive novice o krutem obnašanju do osumljencev. Foto: EPA
Zelena luč za mučenje

Ugledni časnik je objavil skrivne dokumente, iz katerih je razvidno, da je ministrstvo, ki ga je takrat vodil Alberto Gonzales, dovolilo mučenje terorističnih osumljencev, med drugim uporabo udarcev po glavi, zasliševanje in zadrževanje osumljencev pri nizkih temperaturah ter navidezno utapljanje. Drugo mnenje, izdano konec leta 2005, pa je metode Ciinih zasliševalcev v Guantanamu in tajnih vzhodnoevropskih zaporih označilo kot skladne z zakonom.

Bela hiša zanika mučenje
Tiskovna predstavnica Bele hiše Dana Perino je že zanikala, da ameriški zasliševalci mučijo ujete teroristične osumljence, tiskovni predstavnik pravosodnega ministrstva Brian Roehrkasse pa je zatrdil, da nobeno od obeh mnenj ne spreminja tistega iz leta 2004, ko je ministrstvo mučenje označilo za nesprejemljivo. Senatni odbor in odbor predstavniškega doma kongresa za pravosodje sta že napovedala preiskavo, ki jo zahteva tudi Ameriška zveza za državljanske svoboščine.

Leta 2002 je pravosodno ministrstvo dovolilo uporabo vseh metod, ki ne povzročijo odpovedi delovanja ključnih organov ali smrti, zaradi česar so se v javnosti pojavile hude kritike. Kongres je pozneje sprejel zakon, ki prepoveduje okrutno, nečloveško in poniževalno ravnanje z osumljenci, pravosodno ministrstvo pa je leta 2004 mučenje označilo za odurno.

Zasebnim varnostnikom stopili na prste
Medtem pa je predstavniški dom kongresa z veliko večino potrdil osnutek zakona, po katerem bodo ameriške zasebne varnostne službe, ki delujejo v Iraku ali drugje v tujini, podvržene pristojnosti ameriških sodišč. Povod za potrditev osnutka je bil nedaven incident v Iraku, ko so uslužbenci podjetja Blackwater, enega največjih zasebnih varnostnih podjetij, s katerim imajo ZDA sklenjeno pogodbo za varovanje v Iraku, ubili najmanj 13 civilistov. Uslužbenci Blackwaterja so se med varovanjem ameriškega diplomatskega konvoja na napad odzvali z brezglavim streljanjem na mimoidoče. Tuji varnostniki v Iraku uživajo imuniteto pred iraškimi sodišči, do zdaj pa so jo uživali tudi pred ameriškimi.

K. T.

Zelena luč za mučenje