Pred štirimi leti se Bill Clinton ni pokazal na strani Baracka Obame, tokrat pa ga je uradno nominiral za predsedniškega kandidata demokratske stranke. Foto: EPA
Pred štirimi leti se Bill Clinton ni pokazal na strani Baracka Obame, tokrat pa ga je uradno nominiral za predsedniškega kandidata demokratske stranke. Foto: EPA
Bill Clinton
Z dediščino "zlatih 90. let" je Clinton raztrgal republikanske gospodarske ideje in jim vrnil besede Mitcha McConnella, republikanskega voditelja v senatu, da je najpomembnejši cilj GOP-a spraviti Obamo iz Bele hiše. Foto: EPA
Dvorana Time Warner Cable v Charlottu
Tudi zadnji dan demokratske konvencije v Charlottu se bo odvijal v dvorani, saj je napovedana nevihta z močnim deževjem. Foto: EPA
Clinton uradno nominiral Obamo

V 50-minutnem govoru se je 42. predsednik ZDA odločno postavil na stran sedanjega predsednika Baracka Obame, še posebej njegovega gospodarskega vodenja države. Ob tem je med demokrati še vedno zelo priljubljeni Clinton zavrgel vse glavne ideje republikanskega predsedniškega kandidata Mitta Romneyja.

"Če želite 'vsak-zase-zmagovalec-pobere-vse' družbo, morate podpreti republikance. Če želite deželo skupnih priložnosti in skupnih odgovornosti 'vsi-smo-skupaj-v-tem', morate voliti za Baracka Obamo in Joeja Bidna," je bil slikovit nekdanji ameriški predsednik v letih 1993-2001.

Odločna podpora Clintonovih
66-letni Clinton, ki je bil pred štirimi leti kot glavni podpornik žene Hillary Clinton veliko bolj zadržan v podpori Obami, je bil tokrat glavna zvezda drugega večera demokratske konvencije. Kot izvrsten govorec je napadal republikanske blokade v času prvega Obamovega mandata, ki so po njegovem preprečile še hitrejše in boljše gospodarsko okrevanje.

Obama preprečil še hujšo krizo
Clinton, ki je vodil ZDA v času največjega gospodarskega razcveta, ob tem pa se je lahko pohvalil tudi z uravnoteženim proračunom, je volivcem zatrdil, da je Obama s svojo administracijo preprečil še hujše posledice velike svetovne gospodarske krize, ki se je začela ravno pred 4 leti.

"Noben predsednik - niti jaz niti kateri izmed predhodnikov - ne bi mogel popraviti škode iz leta 2008 v samo štirih letih. Stanje se izboljšuje, in če boste predsedniku obnovili pogodbo, boste to tudi čutili," napoveduje Clinton.

Naveza Obama - Biden uradno potrjena
Delegati nacionalne konvencije demokratske stranke so zjutraj v Charlottu oddali svoje glasove za novo predsedniško kandidaturo Baracka Obame ter podpredsedniško kandidaturo Josepha Bidna. Oba je uradno nominiral ravno Bill Clinton, kandidaturo pa bosta "branilca naslova" sprejela v petek zjutraj po srednjeevropskem času.

Dvorana Time Warner Cable je eksplodirala od navdušenja, ko se je Clintonu na odru za kratek pozdrav in objem pridružil tudi Obama, ki bo s svojim govorom sklenil konvencijo v Severni Karolini. A Obama težko pričakovanega govora ne bo izvedel pred 74 tisoč ljudmi na nogometnem stadionu, temveč le pred 20 tisoč ljudmi v dvorani. Vzrok? V Charlottu pričakujejo v četrtek zvečer nevihto.

Kaže na napet in tesen izid
Ameriška volilna kampanja se bo nato hitro stopnjevala: oktobra bodo na vrsti televizijska soočenja kandidatov, ki bodo morda nagnila tehtnico bolj na eno ali drugo stran, kajti ankete, v katerih ima Obama minimalno prednost pred Romneyjem, kažejo na zelo izenačeno tekmo.

Clinton uradno nominiral Obamo