Compaore ima še vedno vojaški naziv kapetan. Foto: EPA
Compaore ima še vedno vojaški naziv kapetan. Foto: EPA
Burkina Faso
Burkina Faso je največja afriška izvoznica bombaža. Foto: Reuters

59-letni Compaore se je na oblast zavihtel z državnim udarom leta 1987, potem ko je v še zmeraj nepojasnjenih okoliščinah umrl njegov predhodnik Thomas Sanakara.

Čeprav je uvedel večstrankarski sistem, pa praktično vlada na lastno pest, saj ni nobene učinkovite opozicije. Na zadnjih predsedniških volitvah leta 2005 je tako zmagal s kar 80 odstotki glasov.

"Je močna, a sporna osebnost," ga je opisala analitičarka Tara O'Connor iz londonskega inštituta Africa Risk consulting in dodala, da ne gre za pretiravanje, če rečemo da je danes dejavnik stabilnosti v regiji.

Compaore se je namreč v zadnjih letih uveljavil kot posrednik v konfliktih v Zahodni Afriki, predvsem v Slonokoščeni obali in Gvineji, kjer naj bi bil prav on zaslužen za vrnitev civilne oblasti po vojaškem udaru. Nov mandat bo vsekakor še okrepil njegovo posredniško vlogo.

Voda za rože, a ne za ljudi
Burkina Faso je 15-milijonska država v osrčju Zahodne Afrike, ki se je za razliko od držav v soseščini izognila nestabilnosti in je v zadnjih letih imela korist od visokih cen za zlato in bombaž, ki sta njeni glavni izvozni surovini.

A kljub povečanju prihodkov je država še vedno na dnu lestvice ZN-ovega indeksa človekovega razvoja (human development index). Tudi prihodek na prebivalca je s 480 dolarji v letu 2008 na polovici povprečja v podsaharski Afriki.

"V Ouagi 2000 rože dobijo pitno vodo, ki pa je ni na voljo v soseki zraven," je glede razkošne soseske za bogate v prestolnici Ouagadougou dejal glavni protikandidat na volitvah Benevende Sankara, ki je na volitvah leta 2005 dosegel skromnih pet odstotkov glasov.

Kljub uspešni posredniški vlogi v regiji pa se je Compaore znašel v poročilih ZN-a, kjer ga obtožujejo, da je podpiral upornike med desetletno državljansko vojno v Sierri Leone. Podpiral naj bi tudi upornike, ki so leta 2002 zasedli severni del sosednje Slonokoščene obale.