Črn dim je sklenil prvi dan konklava. Foto: Reuters
Črn dim je sklenil prvi dan konklava. Foto: Reuters
Kardinali
Procesija kardinalov v Sikstinsko kapelo. Foto: EPA
Kardinal Franc Rode na konklavu
Slovenski kardinal Franc Rode med prisego molčečnosti. Foto: MMC RTV SLO
Bazilika svetega Petra
Kardinali med dopoldansko mašo. Foto: EPA
Zapiranje vrat v Sikstinsko kapelo pred začetkom konklava
Kardinali so se zaprli v Sikstinsko kapelo. Foto: MMC RTV SLO
V Vatikan se zgrinjajo romarji z vsega sveta. Foto: EPA
Trg svetega Petra
Na dim iz dimnika Sikstinske kapele je čakala množica romarjev. Foto: EPA
Svitanje nad Vatikanom. Foto: EPA
Maša kardinalov
Kardinali začeli z volitvami novega papeža
V Vatikanu vse nared za konklave

V Sikstinsko kapelo so "princi Cerkve" prišli v slovesni procesiji ob prepevanju litanij vseh svetnikov, zasedli vnaprej določena mesta in nato skupaj prisegli, da bodo molčali tako o glasovanju kot o razpravah v okviru volitev. Sledila je še posamična prisega vsakega kardinala na Svetem pismu. Če prisego prekršijo, jim grozi izobčenje.

Papeški ceremonier Marini je z izrekom besede "Extra omnes" ukazal vsem, ki niso kardinali volivci, da kapelo zapustijo. Nato so zaprli vrata in po meditaciji kardinala Grecha se je začelo prvo tajno glasovanje.

Pred začetkom konklava so se kardinali poslovili tudi od svojih spletnih ovčic na omrežju Twitter. "Zadnji tvit pred konklavom: naj naš Oče usliši in odgovori z ljubeznijo in milostjo na vse molitve in ponujene žrtve za ploden rezultat. Bog blagoslovi!" je zapisal južnoafriški kardinal Wilfrid Napier.

Kardinali bodo med konklavom povsem izolirani od zunanjega sveta. V Sikstinski kapeli, kjer bodo kardinali volili naslednika Benedikta XVI., so nameščeni motilci telekomunikacij, kardinalom, ki bi jih ujeli med tvitanjem, pa grozi izobčenje.
"Zadnji tvit pred selitvijo v hišo sv. Marte in mašo za izvolitev papeža. Prvo srečanje na konklavu bo v torek pozno popoldne. Molitve potrebne," je tvitnil ameriški kardinal Roger Mahoney.March 12, 2013

V čakanju na dim
Dopoldne se je 115 kardinalov volivcev udeležilo maše, ki jo je daroval predstojnik kardinalskega zbora Angelo Sodano. Dolgoletni državni tajnik Svetega sedeža (1990-2006) sam ni volivec, saj je s 85 leti prestar.

Nekaj čez pol osmo zvečer se je iz dimnika Sikstinske kapele prvič pokadil dim, ki je bil črne barve, kar je znak, da papež še ni bil izvoljen. Ko bo dim bel, bo to pomenilo da ima Rimskokatoliška cerkve novega, 266. poglavarja.
V Vatikanu sicer pravijo, da bi se moral, razen če se zgodi presenečenje, bel dim nad streho Sikstinske kapele pojaviti od dva do štiri dni po začetku konklava.
Da ima Rimskokatoliška cerkev novega vrhovnega poglavarja, bodo z zvonjenjem zvonov oznanili tudi v cerkvah po Sloveniji. Slovenska škofovska konferenca je namreč izdala navodilo, v skladu s katerim morajo duhovniki, ko bodo izvedeli za izvolitev novega papeža, po vseh župnijah z vsemi zvonovi zvoniti 15 minut.

Dobra polovica Evropejcev, en Slovenec
Od 115 kardinalov, ki bodo "pod ključem" izbirali novega verskega voditelja največje cerkve na svetu, jih dobra polovica 60 prihaja iz Evrope, od tega 28 iz Italije. Iz obeh Amerik prihaja 33 kardinalov, od tega 19 iz Latinske Amerike. Azijskih in afriških "princev Cerkve" je po 11. Za slabo polovico kardinalov bo to drugi konklave, potem ko so aprila 2005 že sodelovali pri izvolitvi Josepha Ratzingerja za papeža Benedikta XVI.

Tokratni konklave je bolj evropski, bolj italijanski in bolj kurijski od zadnjega pred osmimi leti. Kardinalov volivcev je 117, Benedikt XVI. jih je imenoval 67, drugi so kardinalski klobuk dobili od Janeza Pavla II. Dva se konklava ne bosta udeležila: indonezijski kardinal Darmatmadja zaradi bolezni, škotski kardinal O'Brien zaradi vpletenosti v spolni škandal. Kardinali volivci prihajajo iz 48 držav, kar 60 jih je iz Evrope. Skoraj polovica je Italijanov, 28, od teh jih 19 dela v kuriji. Slovenija je z nekdanjim ljubljanskim nadškofom kardinalom Rodetom ob Ekvadorju, Egiptu, Keniji, Gvineji, Senegalu, Šrilanki in Hongkongu novinka med državami, zastopanimi v konklavu.

Med volivci je torej tudi slovenski kardinal Franc Rode, vendar ni prvi Slovenec, ki bo izbiral novega papeža. Pred osmimi leti je bil to Alojzij Ambrožič, nadškof Toronta, ki se je leta 1930 rodil v Gabrju pri Dobrovi, od koder se je po II. svetovni vojni preselil v Kanado, kjer je nato postal tudi kardinal. Prvi slovenski kardinal je sicer bil Jakob Missia (1838-1902), ki pa ni dočakal papeških volitev.

Krog kandidatov iz dneva v dan širši
V mesecu dni po presenetljivi odločitvi 85-letnega papeža Benedikta XVI., da odstopi, in enotedenskih zasedanjih kongregacije kardinalov se je v večnem mestu izoblikovalo mnenje, da tokrat res izrazitega favorita oz. "papabila" ni. Zadnji nekonklavski dan so tako zaokrožili različni seznami, pri čemer se je omenjalo po vsaj ducat imen, nekateri vodilni katoliški mediji so na koncu seznam razširili celo že na 15 resnih kandidatov.

Na stavnicah vodita Italijan in Brazilec
Malo za šalo, malo zares. Kaj pravi stavnica razvpitih Ircev, ki velja za najbolj relevantno. Po ponedeljkovih kvotah pri Paddy Powerju je stanje tako:
Angelo Scola (Italija) 9/4
Odilo Scherer (Brazilija) 4/1
Peter Turkson (Gana) 9/2
Tarcisio Bertone (Italija) 5/1
Marc Ouellet (Kanada) 10/1
Naštetih je 69 imen, vse do kvote 1000/1, med njimi pa pričakovano ni kardinala Rodeta, saj sodi med upokojene "prince", ki zaradi starosti niso izvoljivi.

Koliko krogov glasovanj bo potrebnih?
Za izvolitev novi papež potrebuje dve tretjini + en glas, kar pomeni 77 glasov. Prvi dan konklava je običajno samo eno večerno glasovanje, lahko pa se zgodi, da ga tudi opustijo. Za nadaljnje dni je predpisano, da se glasuje štirikrat na dan, po dvakrat dopoldne in popoldne, zaradi česar se kljub večjemu številu pretendentov pričakuje, da bo novi papež izvoljen do četrtka in pred soboto, ko je po pravilih zaukazan dan premora. Kot pa je napovedal vodja vatikanskih medijev Federico Lombardi, se v torek zvečer pričakuje črn dim.


Urnik konklava 2013

Torek:
15.45 - odhod iz Doma svete Marte v Pavlinsko kapelo, ki je v Apostolski palači
16.30 - procesija v Sikstinsko kapelo
16.45 - prisega in ukaz Extra omnes (Vsi ven), sledita meditacija pod vodstvom kardinala Prosperja Grecha in prvo glasovanje

19.15 - večernice
19.30 - kardinali se vrnejo v Dom sv. Marte
20.00 - večerja

Sreda:
6.30 - zajtrk v Domu sv. Marte
7.45 - prevoz z avtobusom do Sikstinske kapele
8.15 - jutranja maša

9.30 - molitve in dopoldanska dva kroga volitev

12.30 - vrnitev v Dom svete Marte

13.00 - kosilo in počitek
16.00 - prevoz do Sikstinske kapele

16.50 - popoldanska dva kroga volitev

19.15 - večernice
19.30 - odhod v Dom svete Marte
20.00 - večerja

Posebni poročevalec MMC-ja iz Rima,

Maša kardinalov
Kardinali začeli z volitvami novega papeža
V Vatikanu vse nared za konklave