Priključitev Črne gore k Natu je pomembna tudi za Zahodni Balkan, meni generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. Foto: EPA
Priključitev Črne gore k Natu je pomembna tudi za Zahodni Balkan, meni generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. Foto: EPA
Črna gora 29. članica Nata

V Washingtonu je črnogorski premier Duško Marković na zunanjem ministrstvu predal listine o ratifikaciji protokola o pristopu k severnoatlantski pogodbi.

Marković je pridružitev Natu označil za zgodovinski dogodek za njegovo državo in narod, "ki je utrpel velikanske žrtve v 19. in 20. stoletju, da bi obranil pravico do svobodnega življenja, do pravice do izbire lastne prihodnosti, priznanja v svetu pod lastnim imenom in z našimi lastnimi simboli". "Nikoli več se ne bo zgodilo, da bo kdo drug odločal namesto nas in o naši državi za našimi hrbti, kot se je to dogajalo v preteklosti," je še dodal črnogorski premier.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je na vrhu zveze v Bruslju 25. maja poudaril, da bo zavezništvo s Črno goro dobilo pomembno članico in da je širitev pomembna tudi za Zahodni Balkan. "To kaže tudi na to, da so vrata Nata odprta. Črna gora je izvedla pomembne reforme, ki so omogočile, da postane nova članica zavezništva," je med drugim povzel Stoltenberg.

Generalni sekretar Nata se je skupaj z Markovićem udeležil slovesne predaje ratifikacijskih listin Črne gore o pristopu k Natu. Na zunanjem ministrstvu ju je sprejel namestnik ameriškega zunanjega ministra Tom Shannon. "Obljuba o članstvu je s seboj nosila demokratične vrednote in spoštovanje vladavine prava. To je pomenilo, da je treba sprejeti težke reforme in Črna gora je naredila prav to, zato danes postaja članica. Prav tako smo hvaležni, ker je Črna gora prevzela finančne obveznosti, ki jih članstvo prinaša," je še dejal Shannon.

Iz Moskve, ki je nasprotovala novi širitvi Nata, so se na novico o pridružitvi odzvali z opozorilom, da si "pridržujejo pravico do odgovora na neprijateljsko politiko" Črne gore. "Nadaljevanje protiruske histerije v Črni gori pri nas vzbuja zgolj obžalovanje," so sporočili iz ruskega zunanjega ministrstva.

Povabilo k pridružitvi dobili nekaj mesec po osamosvojitvi
Črna gora je neodvisnost razglasila junija 2006, le nekaj mesecev po tem, 29. novembra, pa je dobila povabilo, da se pridruži Natu. Povabilo za začetek pristopnih pogovorov je dobila decembra 2015, 19. maja lani pa je bil podpisan protokol o njenem pristopu k severnoatlantski pogodbi.

Potem ko so ta protokol ratificirale vse članice Nata, ga je 28. aprila kot zadnji ratificiral še črnogorski parlament in tako potrdil članstvo v zavezništvu.

Spomnimo, Nato je leta 1999 v okviru napada na takratno Zvezno republiko Jugoslavijo bombardiral tudi cilje v Črni gori.

Črna gora 29. članica Nata