Trupelca so v zamrzovalniku našli po naključju. Foto: Reuters
Trupelca so v zamrzovalniku našli po naključju. Foto: Reuters
Tigrov tempelj je priljubljena atrakcija na Tajskem. Foto: Reuters

našli 40 mladičev tigrov in mrtvega medveda, ob tem pa še rogove različnih živali.

V zamrzovalniku, kjer so našli trupla, je tempelj sicer hranil hrano za tigre, je povedal namestnik generalnega direktorja tajskega ministrstva za narodne parke, divje živali in ohranjanje rastlin Adisorn Nučdamrong. "Tempelj ni nikoli prijavil teh mrtvih mladičev, nezakoniti so," je še povedal.

Odkritje mrtvih živali dokazuje, da v Tigrovem templju, eni največjih tajskih atrakcij, vzrejajo in tihotapijo zaščitene živali, je izpostavil vodja tajske organizacije za zaščito divjih živali (WFFT) Edwin Wiek.

"Glede na konvencijo o mednarodni trgovini z ogroženimi prosto živečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami ne bi smela nobena farma z divjimi živalmi ali rezervat vzrejati zaščitenih vrst živali," je dejal Wiek. "Najdene živali so bile vzrejene in skrite, najverjetneje zato, da bi jih lahko po delih prodali na črnem trgu."

20 let Tigrovega templja
Tajsko ministrstvo za narodne parke, divje živali in ohranjanje rastlin že dolgo obtožuje tempelj, da goji živali brez dovoljenja. Tigrov tempelj je leta 1994 ustanovil budistični opat po naročilu uglednega guruja in duhovnega učitelja Venerable Luangta Maha Bua Janasampana, po katerem se tempelj imenuje. Ustanovljen je bil za spodbujanje budizma, za ohranjanje gozdov in divjadi ter kot zatočišče in klinika za divje živali, vanj pa so domačini prinašali ranjene in osirotele živali.

Prvo tigrico, ki so ji lovci ubili mamo, so v tempelj prinesli leta 1999, danes pa naj bi v templju živelo že skoraj 170 tigrov. Za živali skrbijo budistični menihi, tempelj pa je danes priljubljena turistična atrakcija, saj se turisti tam lahko slikajo in dotaknejo divjih mačk.

Tempelj je zanikal vse obtožbe, pristojni organi pa so zaradi obtožb že na začetku tedna začeli umikati tigre z območja templja - tako so tudi našli živali v zamrzovalniku. Od srede so umaknili najmanj 40 tigrov, preostale bodo umaknili v prihodnjem tednu.