Volivce - glas je oddal tudi zdajšnji predsednik Karzaj - je izdal v črnilo pomočen prst. Foto: Reuters
Volivce - glas je oddal tudi zdajšnji predsednik Karzaj - je izdal v črnilo pomočen prst. Foto: Reuters
Afganistan
Kljub drugačnim napovedim talibanov, se kakšen večji napad med volitvami ni zgodil. Foto: EPA

Ustanova svobodnih in poštenih volitev, ki je imela na voliščih okoli 7.000 opazovalcev, poroča o nepismenih volivcih, ki so jim povedali za koga naj volijo, o primerih večkratne oddaje volilnega glasu, glasovanju mladoletnikov in pristranskih uradnikih na drugih predsedniških volitvah po padcu talibanskega režima leta 2001, ki so potekale 20. avgusta.

Afganistanska skupina za opazovanje volitev trdi, da so talibani odsekali prste dvema volivcema na jugu države. "Ne vemo, kdo je bil odgovoren, vendar pa vemo, da so talibani grozili s tem," je dejal vodja skupine Nader Naderi. Volivci so morali, da bi se izognili večkratnemu glasovanju, svoje prste pomočiti v črnilo, zaradi česar jih je bilo lahko prepoznati.

Volilna komisija pa je sporočila, da je na dan predsedniških volitev umrlo 11 njenih uslužbencev.

"Zmaga afganistanskega ljudstva"
Predsedniške in pokrajinske volitve so po večini potekale dobro, ne pa tudi svobodno v nekaterih delih države, je dejal vodja opazovalne misije EU-ja Philippe Morillon. "Volitve v nekaterih delih države niso potekale svobodno zaradi strahu. Naša splošna ocena je, da so bile volitve dobre in pravične. Lahko rečemo, da je to zmaga afganistanskega ljudstva," je dejal Morillon.

Kdo je zmagovalec?
Oba favorita na predsedniških volitvah, zdajšnji predsednik Hamid Karzaj in zunanji minister Abdulah Abdulah, trdita, da sta zmagovalca.

Sporna je tudi volilna udeležba, ki je bila nizka predvsem na jugu države, kjer so talibani zelo močni. V Kandaharju in Helmandu naj bi bila med 10- in 30-odstotna. Skupna volilna udeležba naj bi bila med 40 in 50 odstotki, kar je precej manj kot na prvih volitvah pred petimi leti, ko je svoj glas oddalo 70 odstotkov volilnih udeležencev.