V Hudi Jami so bili po besedah Črnogorcev ubiti tudi njihovi rojaki. Foto: Reuters
V Hudi Jami so bili po besedah Črnogorcev ubiti tudi njihovi rojaki. Foto: Reuters
Milo Djukanović

Organizacija "Odkrili bomo resnico", v kateri sodelujejo predvsem preživeli v povojnih pobojih, je napovedala obisk Slovenije, da bi ugotovili, koliko ljudi iz Črne gore je bilo ubitih v Hudi Jami.

Člani združenja so Slovenijo obiskali že leta 2005, ko so se v Kamniški Bistrici udeležili spominske slovesnosti za črnogorskimi in srbskimi žrtvami povojnih pobojev.

Na slovenskih tleh je bilo po koncu druge svetovne vojne ubitih veliko Črnogorcev in Srbov, ki so se med vojno bojevali na strani nacifašističnih sil proti partizanom, pravijo v združenju.

Predsednik organizacije Dušan Niklanović je povedal, da naj bi bila večina ubitih borcev iz Črne gore, ki naj bi jih bilo tedaj kar okoli 20.000.

"Tedaj je bilo brez dokazovanja krivde in brez sojenja pobitih več deset tisoč ljudi, samo zato, ker so bili antikomunisti, po narodnosti pa so bili Srbi, Črnogorci, Hrvati in Slovenci," je povedal Niklanović, ki je preživel pogrom v Kamniški Bistrici, vendar pa je pri tem izgubil dva brata.

Opozicija za sporazum s Slovenijo
Medtem pa je črnogorska opozicijska koalicija srbske Narodne stranke in Demokratske srbske stranke od črnogorske vlade zahtevala oblikovanje sporazuma s Slovenijo o ekshumaciji žrtev iz Črne gore, ki so bile po vojni ubite na ozemlju Slovenije.

Obe stranki sta vladi premierja Mila Djukanovića očitala "ideološki karakter" in jih označila za naslednike komunistične partije Črne gore, ki je na zločine v Sloveniji spustila zaveso tišine že leta 1945, ko so se dogajali povojni poboji.

"S tem vprašanjem se je treba soočiti dostojanstveno, saj je to še ena tragična zgodba o delitvah v Črni gori, ki bi morala ostati kot opozorilo prihodnjim generacijam, da se ne bi nikoli več ponovila," sta stranki zapisali v sporočilu za javnost in dodali, da vprašanja povojnih grobišč v Sloveniji ne bi smeli gledati skozi ideološko prizmo, prav tako pa to tragično vprašanje ne bi smelo postati "lov na čarovnice".

G. V.